Contact
Wegens gepland onderhoud is Stiho.nl vanavond tussen 20.00 en 21:00 beperkt tot niet bereikbaar. Onze excuses voor het eventuele ongemak.
Sluiten
Nieuws

Bouwen in de achtertuin van Paleis Het Loo

Ter Steege bouwt in de achtertuin van Paleis Het Loo

“Waar de keet nu staat, was het wel 6 meter diep, het was net een maanlandschap.”

Luxe appartementen in Apeldoorn

Voor even verruilen we de Randstad voor de groene, bosrijke omgeving van Paleis Het Loo. Aan de statige Loolaan ligt de bouwplaats waar Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn bouwt aan Rocade III. In dit gebouw komen 39 luxe huurappartementen voor tweepersoonshuishoudens. 

In de keet van uitvoerder Bert Blaauw en assistent-uitvoerder Henri van den Brink staat de koffie al klaar. Bert vertelt: “Op de plek waar nu gebouwd wordt, stond eerst de Autotechnische School. Toen die gesloopt werd, heeft Ter Steege besloten dit project te gaan ontwikkelen. Er was een gat van zes meter diep, net een maanlandschap.” De architect, Friso Woudstra, liet zich inspireren door omliggende historische én moderne gebouwen. Zo komen heden en verleden duidelijk zichtbaar terug in Rocade III: vanbinnen zijn de appartementen strak en ruimtelijk, met moderne keukens en badkamers, terwijl de sierlijsten en entree het gebouw een klassieke uitstraling geven.

Hout, gips en plaatmateriaal

De bouw startte officieel op 4 april 2016, maar Stiho was daarvoor al betrokken bij het project. Bert: “In 2014-2015 hebben we al contact met ze gezocht. Het begon met bekistingsmateriaal, kilometers baddinghout voor onderstempeling, underlayment om de balkons en trappen mee af te dekken. Pakken vol! En daarna kwam het aftimmermateriaal: plaatmateriaal, ceder boeidelen, okoumé plafonds en Bouwenmeranti sierlijsten. In die sierlijsten zit veel werk: niet alleen wat schaven betreft, ook het uitzoekwerk van de tekeningen was een hele klus. Doordat we Stiho al betrokken in de calculatiefase, konden ze al vroeg sturen op maatwerkdetails, zodat het voor ons zo handig mogelijk te verwerken was.” Ter Steege werkt al zo’n 10 jaar samen met Stiho. Henri: Stiho komt regelmatig kijken. We bespreken dan wat er speelt op de bouw. Dat vinden we belangrijk, want ze leveren hier ontzettend veel hout. Ze kijken ook mee of de materialen goed verwerkt worden, dat is prettig samenwerken.”

1 kilometer sierlijsten
Henri: “Stiho’s machinale in Zwolle heeft de sierlijsten zo veel mogelijk gemaakt met bestaande beitels. Voor een aantal delen zijn speciale beitels gemaakt.” Stiho leverde de onderdelen voor de sierlijsten wit gegrond en geseald met een kortschema erbij. In overleg kozen ze voor meranti. Henri: “Omdat er in maatvoering en beschikbaarheid veel mogelijk is. Dat moest ook wel, want we hadden nogal wat nodig: in totaal hebben we, inclusief de dakkapellen en daklijst, wel een kilometer aan sierlijsten geplaatst.” Het okoumé voor de plafonds werd op lengte geleverd en de ceder boeidelen werden in hele lengtes naar de bouw gebracht.

Schaatsen in het pand

Hoewel alles op de bouw zelf soepel verliep, vormde het winterse weer wel een uitdaging. Bert: “We hebben drie periodes met sneeuw gehad. Op een bepaald moment kon je van links naar rechts door het pand schaatsen, bij wijze van spreken. De bouw lag toen twee weken helemaal stil. En je zal altijd zien dat er een periode van regen op het verkeerde moment komt. Het lastige is: de hele planning schuift dan op. Stiho kon mee bewegen, dus qua leveringen gaf dat geen problemen, maar onderaannemers hadden soms al andere afspraken staan. Ik zeg altijd: van twee weken vorst heb je drie weken trammelant. Uiteindelijk ging het allemaal rap, we bouwden elke 4 weken een verdieping en eind augustus kunnen de eerste bewoners erin. Daar ben ik trots op, want we hebben het gedaan met een relatief kleine ploeg. De ruwbouw hebben we met een man of 5 gedaan, op piekmomenten waren we met 14 inclusief onderaannemers. Henri en ik zijn een goed team. Hij deed de maatvoering, dat nam me veel werk uit handen. En hij is handig met computers, ik minder. Zo vullen we elkaar aan. De bouw verandert, we moeten allemaal mee. Binnenkort gaan we praten over LEAN bouwen.”

Geen koffie?
Bert is er trots op dat ze het met zijn allen hebben gedaan. “Met elkaar iets neerzetten en respecteren wat anderen gemaakt hebben: díe sfeer is het belangrijkste op de bouw. Ik hoor wel eens van onderaannemers dat ze niet overal een bak koffie krijgen. Er zijn uitvoerders die een bordje ‘Geen koffie’ aan de keet hangen. Dat past niet bij ons. Bij Ter Steege drinken die jongens een kop koffie. Dat komt de sfeer en het werk ten goede.” Als Rocade III af is, gaat Bert misschien een monumentale renovatie doen, maar het kan ook nieuwbouw in Lelystad worden. “Staat mijn keet, de laptop en de printer er, dan heb ik een nieuw bouwtje zeg ik altijd.”

Over Ter Steege
Ter Steege is een familiebedrijf, net als De Stiho Groep. Het bedrijf wordt nog steeds geleid door de familie Ter Steege. Bert: “Je kan hier alles zeggen, het is een informeel en sociaal bedrijf.” Henri vult nog aan: “Ik zit hier nog maar een jaar, maar krijg alle ruimte om dingen te leren. Er staat niet altijd druk op de ketel.”

“Is het veilig te bewerken, dan maken we het”
Henk Kroeze is de slijper in de machinale van Zwolle. Als hij het niet kan maken, bestaat het niet, zeggen zijn collega’s. Slijpen is een ambacht, er is geen opleiding voor, je leert het in de praktijk. In de 37 jaar dat Henk als slijper werkt, heeft hij wel zo’n 500 modellen beitels gemaakt. “We kregen het verzoek om de sierlijsten te maken voor Rocade III. Dat soort projecten vind ik geweldig, die lijsten bestaan namelijk uit een aantal verschillende modellen. Voor de grootste lijst waren er 9 verschillende modellen beitels nodig.” Hoe gaat dat nu in zijn werk? De klant levert een tekening en de slijper kijkt vervolgens of hij een bijpassende beitel heeft. Anders maakt hij die. Die beitel gaat op de vierzijdige schaafbank en daarmee wordt het profiel op maat geschaafd. “Per lijst hebben we de verschillende onderdelen gemerkt, zodat ze op de bouw weer eenvoudig aan elkaar kunnen worden gezet. De reden dat er zo veel verschillende delen waren, is dat er ontzettend veel hoeken aan zitten. Ik zeg altijd: “Kunnen we het veilig bewerken, dan maken we het.”
De machinale maakt niet alleen profielen op maat, maar kan nog meer: korten, schuin korten en kepen, per verdieping verpakken bijvoorbeeld, verschillende lengtes en kopmaten bundelen of materialen bundelen per postcode. Meer weten? Vraag ernaar bij jouw Stiho-vestiging.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen