Contact
Sluiten
Nieuws

Nieuwbouw zorgvilla De Meerlhorst in Heemstede

‘Op alle fronten in dit project zit veel vakwerk’

Nieuwbouw Zorgvilla De Meerlhorst in Heemstede

Samenwerken aan een monumentaal pand


Afgelopen juni leverde Huib Bakker Bouw het project Nieuwbouw Zorgvilla De Meerlhorst op. In deze villa genieten zeventien bewoners van een zorgeloze oude dag. De Meerlhorst is nu een oase van rust, maar nog geen jaar geleden werd er volop gebouwd. Aan de koffie met Joris Korrel, projectleider bij Huib Bakker Bouw, en Niels Barsingerhorn, die (prefab!) een aantal onderdelen leverde.

Villa De Meerlhorst werd honderd jaar geleden gebouwd, als eerste villa aan de Van Merlenlaan in Heemstede. Er was ooit een notariskantoor in gevestigd en later een bibliotheek. Maar na een eeuw was de villa vervallen. Het gebouw werd gesloopt en er kwam een eveneens statig pand voor terug. Eigenaar Nova Zembla Zorg vroeg Huib Bakker Bouw om de nieuwe villa te bouwen. Joris: “In februari 2015 kregen we een set met tekeningen en bestekstukken. Samen met de architect en opdrachtgever werkten we deze verder uit. Op 11 september sloegen we de eerste paal.”

Uniek: veel prefab geleverd

Joris vertelt verder: “Stiho was een van de leveranciers met wie we voor dit project samenwerkten. We zochten een partij die het materiaal grotendeel prefab kon leveren. Het ging hierbij om de betimmeringen van de dakkapellen, de houten luifel van de entree, de betimmeringen van de serre, de hekjes van het dakterras en de goten. Uniek is Stiho’s rol in dit project, niet veel leveranciers willen of kunnen prefab leveren. Maar voor ons was het noodzakelijk, onder andere vanwege de vele gebogen delen. Als je dat op de bouw pas gaat maken, kan dat een flinke ophouder zijn. Stiho heeft maatwerk geleverd, daarin zijn ze onderscheidend. Omdat Stiho niet alle bewerkingen kon uitvoeren, schakelden ze Niels Barsingerhorn in. Ideaal: wij kregen de materialen zoals we ze hebben wilden, terwijl Stiho ons enige aanspreekpunt was en bleef. In de Zwolse machinale van Stiho zijn speciale beitels geslepen en is een neuslijst vervaardigd uit volhout meranti.” Niels: “Mijn bedrijf doet veel machinale houtbewerking. Ik maak veel kant-en-klaar, dat was voor dit project ook wenselijk. Bovendien kan ik met mijn CNC-machine getoogde delen maken. De moeilijkheid zat hem voornamelijk in de getoogde neuslijsten voor de dakkapellen: die moesten in hetzelfde model worden gefreesd als de neuslijsten die in Zwolle zijn gemaakt. Ik heb 196 meter gootbodem en zeven getoogde lijsten van de dakkapellen opgeleverd. Met die lijsten ben ik twee weken fulltime bezig geweest. Ze waren zo groot dat ik die in vijf delen moesten verlijmen. De zijwangen van de dakkapellen, de plafonds van de goten en de serrebekleding zijn uitgevoerd in Tricoya. Ik kende dit plaatmateriaal nog niet, het werd door Stiho geadviseerd. Het laat zich perfect verwerken: het is watervast, glad en je kunt het goed schilderen. De entree maakte ik van meranti.”

Uitdagingen

Niet alleen de rondingen waren een uitdaging. Joris: “De luifel was bouwtechnisch gezien tot een beperkt niveau uitgewerkt. Niels heeft deze gemaakt en gemonteerd zonder verdere productietekeningen, daar heb ik respect voor. Sowieso zit er in dit project op alle fronten veel vakwerk. Het mooie aan de bouw vind ik de techniek en wat je uiteindelijk oplevert. Maar werken met mensen vind ik het meest uitdagende wat er is. Zorgen dat iedereen graag aan het werk wil en dat je goed doorhebt wat de opdrachtgever wil en daarover in gesprek blijven. Bij De Meerlhorst zijn we in beide goed geslaagd.” Niels: “Ik ging mee in de planning van de bouw. Als Huib Bakker Bouw iets nodig had, lieten ze me dat vooraf weten en dan leverde ik op tijd. Zo was ik ca. 6 maanden bezig.”

Binnen

Huib Bakker Bouw leverde het project ‘turnkey’ op: de opdrachtgever hoefde alleen de inrichting nog te verzorgen. Joris: “Niels verzorgde ook de binnenaftimmering, zoals de plinten en aftimmering rond de kozijnen.” Ook hier moest alles op exacte lengte worden uitgeleverd. Alles werd zo gelabeld en verpakt dat het op de bouw geen zoekplaatje werd. Niels: “Als ik iets maak, vind ik het belangrijk dat er een goeie ploeg op zit. Telkens wanneer ik de materialen naar de bouw ging brengen, stond ik wel een tijdje te kijken naar hoe het geworden was.” Joris: “Ik ben er trots op dat het project zo goed gelukt is.”

Opdrachtgever: Nova Zembla Zorg de Meerlhorst
Architect: Vos Hoffer vdHaar architecten
Hoofdaannemer: Huib Bakker Bouw

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen