Contact
Sluiten
Nieuws

Jongeren opleiden tot vaklieden

Opleidingshuis ‘Bouwhuis in het Gooi’: Jongeren opleiden tot vaklieden 

De bouwwereld heeft behoefte aan goed opgeleide vakmensen met praktijkervaring en er is behoefte aan plekken waar jongeren een vak kunnen leren. Daarom is het Opleidingshuis ‘Bouwhuis in het Gooi’ opgezet. Het Bouwhuis, zoals dit wordt genoemd, is een samenwerking tussen woningcorporatie de Alliantie, Gooi’s Bouwbedrijf, College de Brink, Hilfertsheem College, MBO College Hilversum (RoC van Amsterdam) en opleidingsbedrijf Bouwmensen Gooi en Vechtstreek. Bij aankomst op de Ericastraat in Hilversum heerst een feestelijke sfeer, deze dag is de 16e oplevering van een Bouwhuis. Dit wordt gevierd met een mooie toespraak gericht aan de leerlingen en uiteraard een slagroomtaart. We gaan in de keet in gesprek met Sander Mulder, Directeur van Gooi’s Bouwbedrijf die ons alles vertelt over dit project. 


Sander: “In 2006 is dit project tot stand gekomen met het Gooi’s Bouwbedrijf en de Alliantie. De crisis was destijds merkbaar en er waren niet genoeg plekken om de leerlingen op te leiden in de bouw. Die praktijkervaring is juist nodig, want dat leer je niet op school. Door Het Bouwhuis te starten, kunnen leerlingen worden geplaatst en ervaren wat er echt gebeurt in de bouw.” Jos Kreijne, Opzichter Servicedienst van de Alliantie: “We kiezen altijd een huis uit waar veel werk in zit, zodat de leerlingen alle onderdelen van de bouw meekrijgen. De leerlingen ontwikkelen beroepsvaardigheden als verantwoordelijkheidsbesef, doorzettingsvermogen en samenwerken in een project.”

Zelfstandig aan het werk

Eerst werd er een Bouwhuis per jaar aangepakt, inmiddels zijn dat er twee. Sander: “Beide bouwhuizen worden begeleid door een MBO leerling Bouwkunde. Die stagiair neemt het werk op, tekent het uit, rekent het uit en begeleidt het op de bouw. Van ons is er een leermeester bij. Die is er continu om de jongens te begeleiden. Bestellingen regelen ze ook zelf. Ze nemen contact op met onze contactpersoon Jan Buiter van Stiho Hilversum. Hij heeft bijvoorbeeld het bemonsteren van gevelstenen geregeld. Daarnaast gaan ze naar stiho.nl, er wordt zoveel mogelijk digitaal besteld. Dat gaat snel en secuur.”

Leerzaam
Sander vertelt dat er ruimte is voor ambities: “De leerlingen van Bouwmensen zijn in principe allemaal timmerlieden. Maar mochten zij gaandeweg aangeven dat ze graag willen doorstromen naar het MBO, dan laten we hen bijvoorbeeld de stukadoor of tegelzetter regelen, zodat zij daar dan verantwoordelijk over zijn. De jongens van het VMBO hebben een roulatie van twee weken. Zij komen een snuffelstage stage lopen. De ene leerling heeft te maken met grondwerk of metselwerk en de andere met ruwbouw timmerwerk of afbouwwerk. De MBO leerling pakt alle facetten mee.”

Straatpraat

Op de Facebookpagina van Bouwhuis in het Gooi zagen we leuke foto’s voorbijkomen van ‘straatpraat’. Sander legt uit: “Elke woensdagochtend komen we bij elkaar. De Alliantie, Gooi’s Bouwbedrijf en de leerlingen. Dan hebben we met z’n allen de bouwvergadering. Dat doen we voor de leerlingen zo officieel mogelijk. Dan bekijken we hoe het gaat, wat de voortgang is en daarna gaan we koffie drinken in de keet en bespreken we ook de financiële zaken. De leerlingen ervaren zo ook de druk tijdens het bouwproces.”

Oplevering
“Dit is het 16e Bouwhuis wat we hebben opgeleverd, daar zijn we heel trots op”, zet Sander. Alle Bouwhuizen zijn van de Alliantie. De een wordt verkocht, de ander verhuurd. “De leerlingen van Bouwmensen mogen maximaal 10 weken over Het Bouwhuis doen. Voor Het Bouwhuis met VMBO leerlingen geldt 14 weken. Om een idee te geven, wij doen maximaal 7 weken over een woning. We hebben inmiddels als honderden leerlingen gezien. Ben Raven, Beheerder Wonen van de Alliantie komt nog wel eens leerlingen tegen die jaren geleden in Het Bouwhuis hebben gewerkt en dan ook echt zijn doorgegroeid in het timmervak. Heel leuk om te zien!”

Toekomstplannen

Sander: “Opleidingsbedrijf Bouwmensen heeft ook een tak voor Installatiemensen, we zijn nu aan het kijken wat we voor die jongens kunnen betekenen. Jongeren kunnen loodgieterwerk en elektrawerk doen, met supervisie van de erkende bedrijven die we als onderaannemer inhuren. De jongens die hier vandaan komen vinden het top om te doen en geven aan dat ze veel hebben geleerd. Ze zijn allemaal enthousiast en vinden het jammer dat de stage is afgelopen.” Sander zegt: “Toch Martijn?” “Ik vind het wel jammer dat ik weer naar school moet”, beaamt Martijn, die vandaag aan het einde van zijn stageperiode is gekomen en naast ons in de bouwkeet zit om schoolpapieren te laten tekenen. Hij moet nog tot aan de zomervakantie aan de slag en dan is hij klaar.

Jongeren zijn de toekomst

Stiho vindt het belangrijk dat er aandacht is voor jongeren die een vak willen leren in de bouwwereld. Vorige maand hebben 130 studenten van Hogeschool Windesheim de vestiging in Zwolle bezocht voor een rondleiding en presentatie. Ze zijn door het Distributiecentrum en drive-in gelopen en kregen de kans om een kijkje in de keuken van Stiho te nemen. De eerstejaars HBO studenten Bouwkunde zijn geïnformeerd over Stiho, de materialen, diensten en logistieke oplossingen. Maar er is ook uitgelegd waarom FSC® belangrijk is in een duurzame wereld. Over de circulaire bouw hadden de meeste studenten nog nooit gehoord. Dit is iets waar Stiho een voortrekkersrol in neemt en leuk vindt om jongeren voor te enthousiasmeren. Mooie ambities werden gedeeld tijdens de bijeenkomst. Op de vraag welk vak zij willen uitoefenen liepen de antwoorden uiteen. Van uitvoerder en projectleider tot architect en tekenaar. Zowel de studenten, leraren en Stiho waren enthousiast over deze bijeenkomst. Deze bijeenkomsten zullen vaker worden georganiseerd door Stiho.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen