Contact
Sluiten
Nieuws

One stop shop, one stop drop: zo werkt Stiho

Op de plek waar ooit Stiho stond, komen nu vier woningen

Bouwen op de vierkante meter
Het is druk op de Weerdsingel Oostzijde in Utrecht, maar net op tijd voor het interview vinden we een parkeerplaats. Ter hoogte van nummer 68 bouwt VIOS Bouwgroep sinds begin dit jaar 4 woningen voor een- en tweepersoonshuishoudens. Bijzonder: op deze plek zat tot 1983 Stiho Utrecht. Het voelt dan ook een beetje als thuiskomen.

Om op de bouwplaats te komen, lopen we samen met Stiho’s accountmanager Dick IJff onder een heel oude poort door. We bevinden ons op bijzonder terrein. Tot 1983 was hier de bouwstoffenhandel van Stiho Utrecht te vinden. Om de hoek, op de Wittevrouwensingel, konden de klanten terecht voor hout. Omdat Stiho in 1983 meer ruimte nodig had, verhuisden ze naar Laagraven in Nieuwegein, waar hout-, bouw- en plaatmaterialen werden samengevoegd en waar Stiho Nieuwegein tot de dag van vandaag gevestigd is.

‘Geen dag is hetzelfde’
Het is net koffiepauze in de bouwkeet, waar we uitvoerder Jacco van Haren en projectleider Wim Kaemingk ontmoeten. Jacco werkt al 37 jaar bij VIOS Bouwgroep. “Ik ben ooit begonnen als leerling-timmerman.” Hij heeft het er nog steeds naar zijn zin. Wim werkt sinds 1999 bij VIOS. “Wat me aanspreekt, is dat ik bij elk project eigenlijk opnieuw begin. Nieuwe opdrachtgever, nieuwe architect. Ik word 65, maar denk er voorlopig nog niet aan mijn pensioen!”

Van Stiho naar woningen
Nadat Stiho in 1983 naar Nieuwegein verhuisde, trok metsel- en loodgietersbedrijf Yperlaan in het pand. Toen ook deze het pand verliet, bleven er lege loodsen achter. Die stonden er tot de sloop, begin 2016. Wim: “De mensen die hier omheen wonen, keken uit op ruw terrein.” Jacco: “Architectenbureau op ten noort blijdenstein heeft de woningen die wij nu maken, ontworpen. Dat was niet eenvoudig, want de omwonenden wilden graag laagbouw en de tuinmuren moesten overeind blijven.”

Korte verwerkingstijd
Uitdagingen waren er op logistiek vlak (zie kader), maar ook tijdens de bouw zelf. Wim: “Omdat de bouwplaats zo krap is, is de tijd tussen het leveren en verwerken van materialen kort, soms maar een week. Om die reden doen we graag zaken met Stiho: zij begrijpen dat we de spullen snel nodig hebben en hoe ze die moeten leveren.”

Nobelwood

De gevels van de woningen worden bekleed met Nobelwood, een alternatief voor tropisch hardhout dat is gemaakt van naaldhout met een biobased hars. Jacco: “Het bestek schreef Nobelwood voor. We zien het vaker, het past goed in de trend van duurzame en natuurlijke bouwmaterialen. Toen we bij diverse partijen een offerte opvroegen, kozen we voor Stiho. Stiho kwam met het beste en meest gedetailleerde advies voor de verwerking ervan.” Wim: “Ook andere bouwmaterialen heeft Stiho geleverd, zoals de folie en het achterhout, isolatie, dakranden en goten. Voor ons is dat praktisch, want we kunnen nu leveringen combineren. En Stiho levert op maat geschaafd hout en op maat gezaagde platen. Dat doen ze in hun machinale in Utrecht. Ook het hout voor de Bankirai schutting die we maken, komt van Stiho.” Dick: “Zo willen we bij Stiho graag werken: one stop shop, one stop drop. Dit project leent zich daar perfect voor.” 


Familiebedrijf
Wim ziet het werken aan projecten als deze als een mooie uitdaging. “Doordat we vier woningen bouwen, hebben we in feite vier opdrachtgevers: de mensen die de woningen kopen. De bewoners komen regelmatig kijken en hebben vaak vragen. Bij VIOS hebben we door ons renovatiewerk voor woningcorporaties veel ervaring met klantcontact. We vinden het belangrijk dat dat goed gebeurt. Het project is voor mij geslaagd als de bewoners straks tevreden zijn.”

Net als Stiho is VIOS een familiebedrijf. Het bestaat sinds 1935. Jacco: “Misschien dat de samenwerking met Stiho daarom wel zo vlot verloopt. Wij zijn zuinig op onze klanten, net als Stiho. En we delen dezelfde waarden, waaronder duurzaamheid. Dat werkt gewoon lekker.”

Over VIOS
VIOS is een echte Utrechtse aannemer, met vestigingen in Utrecht, Amsterdam, Houten en Arnhem. Het bedrijf heeft aan mooie projecten gewerkt, waaronder de volledige vernieuwing van het Congrescentrum Jaarbeurs in Utrecht en de renovatie en restauratie van Luxor Live in Arnhem. Meer weten? Kijk op vios-bouw.nl.

Logistieke uitdagingen
Hoe vervoer je alle bouwmaterialen voor vier woningen naar een kleine bouwplaats, door een poort van net iets meer dan 2,5 meter breed? Wim: “Het begon al met het heiwerk: een normale heistelling kun je hier niet plaatsen, dus prefab betonpalen waren geen optie. Je zou ze sowieso niet over de gracht kunnen vervoeren. We hebben ervoor gekozen om de fundering op een andere manier te maken: door beton te storten en gebruik te maken van kleinere prefab-elementen.” Jacco voegt toe dat het ook op het werk zelf goed plannen was waar alles kwam te staan. “Een normale bouwkeet past hier niet, dus we hebben een smallere keet aangeschaft. En veel is prefab: denk aan de voor- en achterpuien. Gelukkig werken we met partijen die goed hebben nagedacht over het lossen van alle materialen. Je kunt hier geen grote kraan neerzetten, alles moet door die smalle poort. Stiho leverde het Nobelwood in de woningen af met een kooiaap, dat was perfect. Logistiek is heel belangrijk voor dit project, het is prettig om samen te werken met partners die snappen wat je nodig hebt.”

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen