Contact
Sluiten

Duurzaam bouwen
Alles over de MPG-normering en schaduwkosten van een gebouw

Bij duurzaam bouwen wordt er steeds meer gekeken naar de milieuprestaties van gebouwen. Dit wordt gedaan aan de hand van de MPG-normering en aansluitend de schaduwkosten van een gebouw. Maar wat betekent deze wet- en regelgeving voor jou? En hoe kun jij voldoen aan deze normering?

MPG-normering

MPG staat voor de Milieuprestatie Gebouwen en geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. Het objectieve hulpmiddel wordt ingezet in het ontwerpproces van gebouwen en is tegenwoordig bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning verplicht. De MPG geldt zowel voor nieuwbouwwoningen als nieuwe kantoorgebouwen groter dan 100 m2.
Als de MPG-normering lager is, dan betekent het dat het materiaalgebruik duurzamer is. De maximale grenswaarde voor de MPG is 1,0 sinds 1 januari 2018 uit het Bouwbesluit. De MPG wordt berekend aan de hand van de LCA-berekening, oftewel de Levenscyclusanalyse. De levenscyclusanalyse beoordeelt de totale milieu-impact van een product in zijn levenscyclus.

Schaduwkosten

Alle indicatoren uit de LCA worden samen ook wel de schaduwkosten per eenheid van het product genoemd. De schaduwkosten zijn een indicatie van de maatschappelijke kosten voor het bestrijden van de effecten van het materiaalgebruik van een gebouw. Denk aan uitputting van grondstoffen en CO2-uitstoot in het productieproces van de materialen. Lage schaduwkosten leiden tot een duurzamer gebouw met minder impact op het milieu.

Welke materialen zorgen voor een lage MPG waarde?

Urban Mining materialen zorgen ervoor dat de schaduwkosten van een gebouw laag blijven, want de materialen zijn van duurzame herkomst. Ook worden de logistieke handelingen van deze materialen niet meegenomen in een LCA-berekening, omdat de materialen al eens vervoerd zijn. Dit betekent dat de LCA van Urban Mining materialen lager is dan die van ‘gewone’ materialen.
Stiho heeft Urban Mining hang- en sluitwerk en hout in het assortiment. De materialen zijn niet duurder dan nieuwe materialen en bieden dezelfde kwaliteit als nieuw. Ook zijn de materialen eenvoudig en snel te bestellen via onze website.

Benieuwd naar onze Urban Mining materialen? bekijk hier ons assortiment.

Waarom is deze wet- en regelgeving belangrijk?

De MPG-normering zorgt ervoor dat wij samen een bijdrage gaan leveren aan een duurzame toekomst, waarbij de gebouwen weinig tot geen impact hebben op het milieu. Ook zal dit een bijdrage leveren aan het Klimaatakkoord, namelijk het reduceren van de CO2-uitstoot in Nederland met maar liefst 95% ten opzichte van 1990.

Door Urban Mining materialen te gebruiken, zet je een grote stap naar een duurzamere wereld.


Bestel circulaire materialen

Meer weten over circulair?

Wil je meer informatie over circulairiteit?
Je vindt alle informatie op deze pagina, speciaal ingericht voor circulair bouwen.

Stiho circulair

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen