Contact
Sluiten
Nieuws

Promat in Houten: expert in brandwerendheid

Gezond en veilig wonen en werken

 Deze maand gaan we op bezoek bij Promat, leverancier van brandwerende bouwoplossingen. Dat veiligheid voorop staat voor Promat, blijkt meteen bij binnenkomst: “Handen aan de leuning verplicht”, staat er op een bordje bij de trap. In gesprek met Carel Frumau (Sales Manager) en Johan Bijvank (Product Manager).

De missie van Promat is mensen gezond en veilig laten wonen en werken. Johan: “De brandveiligheid van een gebouw is opgedeeld in drie aspecten: bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch. Wij zijn gespecialiseerd in het bouwkundige deel. Denk daarbij aan het beschermen van de draagconstructie bij brand en zorgen dat een brand zich in het gebouw niet onbegrensd kan uitbreiden. Dat doe je met brandcompartimenten. Ook vluchtwegen horen daarbij en het afdichten van doorvoeringen. Die materialen leveren wij.”

Veilig vluchten

Het Bouwbesluit bepaalt voor een groot deel aan welke eisen onze producten moeten voldoen. Het Bouwbesluit omschrijft gebruiksfuncties, zoals ziekenhuisfuncties en winkelfuncties. Elke functie heeft zijn eigen brandwerendheidseisen. Die regelgeving is uitsluitend gericht op de mogelijkheid om te vluchten en de beheersbaarheid van de brand. Het behoud van het gebouw komt op de tweede plaats. Daardoor kan bedrijfscontinuïteit in gevaar komen. Bij Promat maken we oplossingen die voldoen aan brandwerendheidseisen en daarnaast het risico dat het gebouw volledig afbrandt, zo veel mogelijk beperken.”

Getest advies

Promat test de producten bij onder andere Efectis (een erkend laboratorium voor brandtesten) of in de eigen testomgeving. Carel: “We bouwen daar constructies na zoals wanden, plafonds, doorvoeringen en staalconstructies. We hebben dan ook wel pyromanen in dienst,” lacht Carel. “Brand is zeer indrukwekkend, een haast onbegrijpelijke natuurkracht.”

De klanten van Promat zijn divers. Het kan de ontwerper van een gebouw zijn, maar ook degene die gecontroleerd heeft hoe de constructie van een gebouw is gemaakt. Carel: “In dat hele bouwproces vervullen wij een rol: we zitten vaak al vanaf het begin aan tafel. Geteste adviezen geven is een belangrijk deel van ons werk. Tot slot adviseren we het montagebedrijf over de beste verwerking van onze materialen. We bieden ook opleidingen aan.”

Trends brandwerendheid

Carel: “Op het vlak van brandwerendheid zie je dat de oplossingen steeds breder worden. Was vroeger de keuze uit niets doen of een brandwerende plaat monteren, tegenwoordig zijn er zelfs brandwerende verven en brandwerende mortel.” Johan: “Je hoort vaak dat regelgeving steeds strenger wordt. Eigenlijk valt dat wel mee. Wat wél zo is, is dat de bewustwording in de bouw toeneemt. Dat komt door branden die zijn ontstaan, maar ook door betere communicatie over brandveiligheid. Je moet niet vergeten dat het Bouwbesluit een minimaal niveau is. Het streven is steeds vaker om boven dat niveau te komen. Naast het Bouwbesluit spelen Europese normen een rol. In de toekomst verwacht ik dat duurzaamheid belangrijker wordt. Daarom voldoen onze fabrieken aan milieunormen als ISO 14001. Maar brandveilig bouwen is op zich een duurzame activiteit. Als je een total loss en herbouw kunt voorkomen, is dat winst voor het milieu.”

Via de groothandel
Promat is vooral bekend van de Promatect H (voor staalbescherming) en de Promatect 100 (voor plafonds en wanden). Carel: “Die verkopen we met name via de groothandel, zoals Stiho. Met Stiho werken we al sinds de jaren 80. Zij kennen onze producten inmiddels zo goed, dat ze ook goed advies kunnen geven erover. Dat komt bijvoorbeeld door de kennissessies die Stiho organiseert voor zijn medewerkers. Samen voegen we waarde toe voor onze klanten.”

Wat maakt de Promatect platen brandwerend?

Een plaat bestaat uit vezels die sterkte geven en een vulmiddel. De opbouw van de plaat noemen we de matrix. Bij de Promatect H bestaat die uit cement en een vulmiddel van hogetemperatuurbestendige mineralen, waaronder mica. Samen levert dat een sterke plaat op die stootvast , vochtongevoelig en bestand tegen de hoge temperaturen van brand.

Promatect 100 is bedoeld voor compartimenteringen en vraagt om een glad uiterlijk. Het heeft een gipsmatrix en een vulmiddel dat bestaat uit Promaxon de door Promat zelf gefabriceerde grondstof

De producten worden gemaakt in het Belgische Tisselt.

Meer over brandwerendheid

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen