Contact
Sluiten
Nieuws

Prestigeproject voor Van Zoelen

Geluidsstudio’s voor de Hogeschool van de Kunsten

Toen Utrechts aannemersbedrijf Van Zoelen de opdracht kreeg om geluidsstudio’s te bouwen voor de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht, stak Maaike Poort meteen de handen uit de mouwen. ‘Het is een uniek project.’ 

Van Zoelen is een echt Utrechts aannemingsbedrijf, dat in 1918 werd opgericht. Tot de dag van vandaag is het een familiebedrijf, net als Stiho. We spreken Maaike Poort, die sinds 7 jaar bij Van Zoelen werkt als projectcoördinator. “We zijn een allround aannemer en kunnen eigenlijk alles, van specialistische nieuwbouw tot renovatie en restauratie.” Zo restaureerde Van Zoelen onder andere de buitenzijde en de kapconstructie van de Protestantse kerk in Tienhoven en renoveerden ze 38 appartementen aan de Boekhoven Bosch Breedstraat in Utrecht. Vorig jaar [februari] kwam het project van de Hogeschool van de Kunsten aan de Ina Boudier-Bakkerlaan in Utrecht op hun pad. In [juli] leverden we het op en de studenten maken nu gebruik van de geluidsstudio’s die Van Zoelen gebouwd heeft.

Geluidsstudio’s

Maaike: “De geluiddstudio’s die we hebben gebouwd voor studenten van de HKU, zijn uniek voor Nederland, als je kijkt naar geluidsbeleving. Het project is via een aanbesteding in Bouwteam gegaan, waarbij we samen met de architect – Workshop of Wonders – een presentatie hebben gehouden. We kregen het project en gingen aan de slag met een man of 20, inclusief onderaannemers. In de voorbereiding hebben we samen met de architect het project 3D uitgewerkt, om alle schuine wanden goed in kaart te brengen. We hebben dit project uitgevoerd met een LEAN-planning, dat doen we vaker. Het werkt efficiënt en is bij uitstek geschikt als je werkt met meerdere partijen of op meerdere plekken tegelijk moet zijn.”

‘Fijn dat Stiho meedenkt’

We hebben veel geluidsdempende of juist geluidsweerkaatsende elementen gemaakt. Die bestonden uit hard en zacht materiaal. Daar heeft Stiho vrijwel alles voor geleverd. De HKU had een geluidsexpert in de arm genomen die aangaf aan welke eisen de panelen moest voldoen.”

Al sinds Maaike bij Van Zoelen werkt, bestelt ze haar materialen bij Stiho. “Toen ik hier begon, heb ik voor onze klanten meerjarenonderhoudsplannen opgesteld. De materialen daarvoor bestellen we grotendeels bij Stiho. Dat doe ik eigenlijk altijd via de mail of per telefoon. Natuurlijk vergeet ik in de drukte wel eens iets, dan is het fijn dat Stiho met me meedenkt, zodat we alles compleet geleverd krijgen. We bouwen niet seriematig, altijd maatwerk dus en nooit dezelfde materialen. We laten alles bezorgen op het werk, supermakkelijk.”

Complex lattenpatroon

De materialen voor de geluidsdempende elementen werden gemaakt in de eigen werkplaats van Van Zoelen. “Die elementen bestonden uit een soort schilderijlijsten van vurenhout, gevuld met isolatie en triplex. Daarnaast hebben we een complex, symmetrisch lattenpatroon gemaakt; op de wanden en plafonds. Dit patroon was helemaal uitgedacht zodat er een bepaald percentage hard materiaal (de latten) en een deel zacht materiaal (de onderliggende isolatie) in de wanden en plafonds zat. Alle latten – vuren klasse B – komen van Stiho, evenals het triplex, isolatiemateriaal en underlayment en ruwbouwmaterialen voor de verhoogde vloer.”

Uitdagingen

Elk project kent z’n uitdagingen. Ook dit. Maaike: “We kwamen een betonnen stabiliteitswand tegen die niemand in het ontwerptraject had meegenomen, dus toen moesten we een deel van het ontwerp aanpassen. Ik vind het leuk om dat soort uitdagingen aan te gaan. 

Wat wordt de volgende klus? “Ik ben nu stallen aan het bouwen voor een particulier, het contact met klanten vind ik dankbaar werk. Daarnaast werk ik aan wat projecten voor de Universiteit Utrecht, bij de faculteit Diergeneeskunde. Daar bouwen we verblijven voor zebravinkjes. Zo afwisselend kan het zijn!”

Wat is LEAN?

Lean is een managementmethodiek waarbij alles erop is gericht om zo efficiënt mogelijk te werken en waarbij het mogelijk is om continu te verbeteren tijdens het proces.

Vrouw in de bouw

Maaike (37) is niet opgegroeid in de bouw, maar na de middelbare school was ze vastbesloten om HTS Bouwkunde te gaan studeren. “Wat me toen precies zo aantrok in de bouw, weet ik eigenlijk niet. Ik was bij een vriendin thuis en daar hadden ze een tekentafel. Dat boeide me, waarna een bezoek aan de Hogeschool in Utrecht faculteit Bouwnijverheid me verder interesseerde voor deze studierichting.” 

Op de HTS studeerde ik met 4 andere dames, waarvan er 2 afhaakten. Ik ben blij dat ik de opleiding heb afgerond, je kunt er alle kanten mee op. Ik ben eerst aan de slag gegaan bij een architectenbureau, waar ik projecten begeleidde in de uitvoering. Daarna heb ik gewerkt bij de Rijksgebouwendienst. Vaak aan de kant van de opdrachtgever dus, en sinds 7 jaar bij Van Zoelen aan de aannemerskant. Dit werk past me als een jas, ik ben veel op de bouw, dat vind ik stukken leuker dan achter je bureau tekeningen bekijken. Bovendien is mijn werk hier zo afwisselend: telkens nieuwe projecten en ook telkens in een andere rol. De ene keer als uitvoerder, de andere keer als werkvoorbereider of projectleider. Dat houdt het spannend.” 

Of ze het als vrouw in de bouw soms zwaar heeft? “Helemaal niet. Ik geloof niet dat het uitmaakt of je man of vrouw bent. Ik weet waar ik over praat, en dat merken ze op de bouw snel genoeg. Iedere werknemer moet dagelijks zijn toegevoegde waarde bewijzen. Mijn ervaring is dat als elke betrokken partij zijn of haar inhoudelijke bijdrage levert, afspraken nakomt en voldoende onderling afstemt, de samenwerking  prima loopt. Verschil merk ik wel in manier van communiceren, mijn mannelijke collega’s zijn soms wat korter van stof of wat directer, dat pak ik anders aan. Een van de jongens hoef ik niet te zijn, ik ben gewoon mezelf.”

Duurzaam

Van Zoelen is FSC®-gecertificeerd en vindt het belangrijk om duurzaam te ondernemen. “We wijzen klanten erop dat we bij voorkeur kiezen voor duurzame oplossingen, denk aan zaken als luchtwarmtepompen. Toen ons pand in werd gebouwd, waren we daar al mee bezig. Zo hebben we een sedumdak en wandverwarming en hebben we schapenwol gebruikt als isolatie. Op dit moment zijn we bezig met de bouw van onze eigen kantine. Voor dit project passen we het circulair bouwen principe toe. Alle materialen, bar, puien, etc zijn “geoogst” uit de urban environment waar we onze projecten realiseren. Meubels worden gemaakt van afgeschreven materialen; tafels van oude voordeuren en statafel van oude betonmolens. Dit is circulair bouwen in optima forma, natuurlijke bronnen van grondstoffen worden hierdoor zo min mogelijk aangesproken.

Bekijk meer projecten

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen