Oome Raamsdonk werkt aan rijksmonument

Het Kornhuys in Dussen 

Familiebedrijf Oome Raamsdonk B.V., dat inmiddels meer dan 100 jaar bestaat, is onderdeel van de Schapers Holding, samen met Schapers & Zn (civiel), Brabant Groen (groenvoorzieningen) en de AVC (Asfvalt Verwerkings Combinatie). De werkmaatschappijen werken nauw samen en kunnen daardoor ook gezamenlijk grote projecten uitvoeren – zoals het Kornhuys. Zo konden zij de opdrachtgever compleet ontzorgen.

Oome Raamsdonk werkt aan rijksmonument

Het Kornhuys in Dussen
Naast de klompenmakerij in het Brabantse dorp Dussen staat het Kornhuys, een rijksmonumentale boerderij uit 1767. Oome Raamsdonk kreeg de opdracht voor onderhoud, restauratie en herbestemming van het pand, dat vanaf mei dit jaar een woon-zorgfunctie krijgt.

Albert Bax (adjunct directeur) en Piet Willart (uitvoerder) beginnen te stralen als ze over het project vertellen. Albert: “Oome legt zich toe op drie takken van sport: nieuwbouw, onderhoud/renovatie en restauratie – al deze facetten kwamen aan bod bij het Kornhuys. Ik vind alle projecten mooi, maar heb in het bijzonder een passie voor restauratie. Oude gebouwen spreken me aan, ze vertellen een verhaal.”

Bouwteam
Het begon allemaal in 2013. Albert komt uit het Land van Heusden en Altena, dat bestaat uit de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. Hem kwam ter ore dat de monumentale boerderij te koop stond. “Bekend als de boerderij van Piet van Gennip, klompenmaker van Dussen”, vertelt Albert. “Toen Piet was overleden, werd de boerderij gekocht door zijn neef Ad van den Ouweland. Zo bleef de boerderij in de familie. Ik nam contact met hem op en we spraken af in de nostalgische keuken van de boerderij.” Alle mogelijkheden lagen toen nog open, de eigenaar had nog geen concrete plannen. “Ik vertelde hem over de mogelijkheid om te werken in een bouwteam, waarbij opdrachtgever, adviseurs en het bouwbedrijf samenwerken. Dat heeft voordelen op het vlak van kosten, efficiency en kwaliteit. Uiteindelijk heeft de opdrachtgever daar voor gekozen.” Het bouwteam bestond uit dhr Van den Ouweland (opdrachtgever), Oome Raamsdonk B.V., BBM restauratiearchitectuur en Meijs Installatietechniek. Samen ontwikkelden zij het bouwplan. De eigenaar koos een maatschappelijke bestemming voor het pand: de boerderij zou worden omgebouwd tot een woon/zorginstelling. Zelf zal de eigenaar er niet gaan wonen. In het woongedeelte aan de voorzijde van de boerderij komt de woning van een gastouderpaar. Het schuurdeel aan de achterzijde zal dienstdoen als gezamenlijke ruimte en in het nieuwbouwgedeelte komen negen woonappartementen voor jonge mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Begin juni komen de eerste bewoners.

Monumentale waarde behouden
Het bestemmingsplan moest gewijzigd worden en er waren diverse vergunningen nodig. Albert: “Dat traject was tijdrovend, maar de gemeente en provincie hebben alle medewerking verleend. Wel moesten de monumentale waarden van de boerderij behouden blijven. Denk daarbij aan de muren, vloeren, plafonds en de oude bedstede. Daarnaast mocht de nieuwbouw niet concurreren met de boerderij – wat betreft vorm, afmeting materiaalgebruik en kleur.”


Het project is in drie fases uitgevoerd: we zijn gestart met de vergunningsvrije onderhoudsfase, gevolgd door de vergunningsplichtige restauratiefase en tot slot de nieuwbouwfase. Zo konden we in 2013 al starten met onderhoud en aansluitend de restauratie. Eind 2016 kregen we de vergunningen voor de nieuwbouw, waarna we in 2017 konden starten.

Kwaliteit en duurzaamheid
De opdrachtgever was duidelijk: kwaliteit en duurzaamheid waren het belangrijkst. De boerderij was vervallen en moest weer toekomstbestendig worden. Piet: “In de praktijk betekent dit dat er duurzame materialen zijn toegepast. Zo heeft het nieuwbouwgedeelte een sedumdak gekregen. Dat plaats je niet zomaar, want het vraagt iets van de dakplaten. Stiho speelde een grote rol bij de advisering tijdens het hele traject, samen met onze projectleider Anton van de Kieboom. Zo zijn de dakplaten anders geconstrueerd (met houten regels en ankers in de dakplaten) om het gewicht te kunnen dragen. De gevel is bekleed met lamellen van ThermoHout, gemonteerd op Eternit platen. ThermoHout levert de gewenste kleur op – het vergrijst mooi – en is bovendien duurzaam. Het Eternit is helemaal op maat gemaakt, evenals de sierconstructie van Douglas. Die heeft Stiho helemaal prefab gemaakt.” Een van de grootste uitdagingen was de beperkte ruimte op de bouwplaats. Albert: “Stiho heeft dat logistiek perfect voor ons geregeld, onze leveringen kwamen op het moment dat we ze nodig hadden – niet eerder en niet later.”

Albert: “De adviezen van Stiho zijn van groot belang geweest, zij waren al sinds 2013 betrokken. Zo hebben we de beste materiaalkeuze kunnen maken. Werkelijk niets was standaard aan dit project, alles was maatwerk. Samen met Stiho hebben we al veel successen behaald en dit project is er een van.” Piet: “Het werkte als een tierelier, da’s de familiecultuur van beide bedrijven denk ik.”

Sluit

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen