Contact
Sluiten
Nieuws

Ecologisch bouwen vraagt om vakmanschap

Van Engen bouwt droomhuizen op maat

Jan-Willem van Engen studeerde hbo Bouwkunde met als doel timmerman te worden. Tien jaar na zijn afstuderen runt hij zijn eigen bouwbedrijf en werken er dagelijks 15 van ‘zijn’ vakmannen aan de ene na de andere bijzondere opdracht. Stiho Magazine spreekt met deze jonge ondernemer over ecologisch bouwen, ondernemen in de bouw en de unieke woning die Bouwbedrijf Van Engen op dit moment realiseert.

“Ik kom uit een ondernemersfamilie, dus dat ik voor mezelf zou beginnen zat er wel in. Maar ik had nooit durven vermoeden dat het zo hard zou gaan!” Het zijn de woorden van een ondernemer die vertelt dat ‘groot worden’ niet zijn doel is. “Mooie klussen, tevreden klanten en mensen die met trots voor en met Van Engen werken. Dat is waar ik het voor doe. En ik wil zelf betrokken blijven bij de bouw, dat vind ik nog steeds het leukst.”

Traditioneel vs ecologisch

Jan-Willem is een paar jaar geleden via een architect bij toeval in de wereld van ecologisch bouwen terechtgekomen. Jan-Willem: “Technisch gezien is ecologisch bouwen wezenlijk anders dan traditionele bouw. Ik had nog weinig ‘traditionele’ bagage, dus voor mij was de overstap niet moeilijk. Ik snap dat het voor aannemers die al jarenlang traditioneel werken wel lastig is om ineens over te stappen. Overigens is het een niet beter of slechter dan het andere, het is anders.”

Groeiende markt

Ecologische woningen zijn damp-open. De constructie kan vocht bufferen en afstaan wanneer nodig. Zo heb je het hele jaar door een gelijkmatig vochtklimaat. Heel gezond en prettig om in te wonen. Dat is de technische kant. Hoe zit het met de ecologische gedachte? Jan-Willem: “Je probeert de schade aan de natuur tot een minimum te beperken, met behoud van kwaliteit, bruikbaarheid en het woonklimaat. Je bent je bewust van de materialen die je gebruikt en de impact daarvan. We gebruiken bijvoorbeeld veel hout, isovlas en houtvezel.” Niet alles aan het huis hoeft ecologisch te zijn voor Van Engen: “Uiteindelijk gaat het om de droom van de klant. In dit geval krijgt de woning een zinken dak en aluminium kozijnen. Dat kan, zolang je er bewust over nadenkt.”

Vakwerk van timmermannen

Houtskeletbouw is de basis van alle woningen die Van Engen bouwt. Daar kunnen de vakmannen die bij Jan-Willem in dienst zijn hun hart aan ophalen: “In de cascofase kunnen we twee maanden aan het werk zijn zonder dat er een onderaannemer aan te pas komt. In die fase heb je al echt invloed op een gebouw. Hoe mooier je werkt, hoe netter de woning.”

Dat is in het project waar Stiho Magazine vandaag te gast is extra duidelijk zichtbaar. In deze landelijk gelegen woning met rondom prachtig uitzicht is aan elk detail gedacht. De grote eiken balken die voor de constructie zijn gebruikt blijven in het zicht en lopen naadloos over in de dakoverstek. Een prachtige uitdaging voor timmermannen. Jan-Willem: “We hebben alle verbindingen zichtloos gemaakt. Alles moet netjes zijn, je kunt niets op een andere manier oplossen, want dat valt direct op.”

Bijzondere materialen, unieke werkwijze

Dat is niet het enige bijzondere aan dit project. De voorbewerking van de constructie is door de mensen van Van Engen in de hal bij Stiho in Utrecht uitgevoerd. Een uitkomst voor Jan-Willem, want zijn eigen werkplaats was te klein voor deze megaklus. Ook de vloerdelen zijn niet alledaags te noemen. Jan Willem: “Die zijn op kleur voorbehandeld, zodat het versgezaagde hout na krimpen geen anderskleurige krimpnaden vertoont. Met dat soort details maak je het verschil.”

Voor Rick van Schaik, accountmanager bij Stiho, is vooral het gekozen materiaal noemenswaardig: “Honderden zware versgezaagde eiken balken die we speciaal hebben geïmporteerd en die ook nog eens zo zijn gezaagd dat ze allemaal geschikt zijn voor zichtwerk. Rondom scherpe kanten en zo min mogelijk spinthout dus. Allemaal FSC®, uiteraard. Als je zo’n opdracht krijgt, is een mooie klus om op zoek te gaan naar het perfecte hout!”

De volgende uitdagende fase staat ook al voor de deur: de eiken gevelbekleding. Het montageplan is met advies van Stiho tot stand gekomen. Rick: “De juiste detaillering is daar de sleutel. Je moet eiken goed ventileren. Als het nat wordt, moet het op de juiste manier kunnen drogen. Dan heb je een duurzame gevel.” Jan-Willem: “Dat is zo fijn aan onze samenwerking. Dit soort advies kun je niet uit een boekje halen, je moet een partner hebben met wie je daar echt samen over kunt praten en nadenken. Stiho heeft daarmee een groot aandeel in onze projecten.”

“Mooie klussen, tevreden klanten en mensen die met trots voor en met Van Engen werken. Dat is waar ik het voor doe.”

Ecologisch bouwen heeft soms een ‘geitenwollensokkenimago’, zoals Jan-Willem het zelf omschrijft. “Dat is onterecht. Het milieubewustzijn groeit in Nederland, net als de markt. Ik wil wel voorop blijven lopen, niet opgaan in de massa. Groei betekent trouwens niet dat over tien jaar hele vinexwijken ecologisch gebouwd worden hoor. Dat hoeft voor mij ook niet. Laat mij maar die ene bijzondere woning op het vrije kavel in de hoek bouwen.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen