Contact
Sluiten
Nieuws

De Verbinding

Een timmerbedrijf met een sociaal karakter.

Dove vaklieden, professioneel maatwerk

Wanneer we de werkplaats van De Verbinding B.V. in Groningen naar binnen lopen horen we geen bouwradio’s, geen rumoer, er heerst een bijna serene rust. Alleen het gereedschap maakt geluid. Een rustige zaag en het getik van de hamer. Wat is hier anders? Hier zijn dove vaklieden aan het werk. We spreken met bedrijfsleider Carola Kaandorp, die ons een kijkje in de keuken geeft van De Verbinding B.V.

Hoe kom je op het idee om met dove mensen te werken? Carola legt uit: “De zoon van oprichter Toine van Bijsterveldt is doof. Toine heeft zich verdiept in wat doofheid inhoudt en kwam erachter dat dove mensen heel moeilijk aan het werk komen. Toine dacht: “Als we dove mensen nou met elkaar laten werken, dan heb je niet meer die communicatiestoornis, zij kunnen dan met elkaar communiceren”. Hij kwam de broers Schipper van Schipper Kozijnen in Opmeer tegen die graag wilden uitbreiden, Toine heeft toen geopperd om de productie op te pakken. Voor een bepaald aantal uur per jaar zijn toen afspraken gemaakt. Dat is nu bijna tien jaar geleden. Sindsdien zijn we gespecialiseerd in houtbewerking en aluminium producten. Onder meer hoogwaardige kozijnen, dakkapellen en meubelen komen hiervandaan. Maar ook drempelhulpen en kunstprojecten zoals Oyyo, die in het Martiniziekenhuis staat, worden gemaakt door een team van vijftien dove vakmensen.”

Dove vaklieden aan het werk

“Met hout dat we van Stiho geleverd krijgen, maken we dakkapellen en kozijnen. De meeste maken we voor Ruiter Dakkapellen en Schipper Kozijnen, die ons al vanaf de start van werk voorzien. Wanneer we van de klant een opdracht krijgen, maak ik een zaaglijst. Het team weet precies wat het ermee moet doen. De communicatie op de werkvloer is in gebarentaal, de voorman kan naast gebarentaal wel horen. Je kunt aan een aantal dingen merken dat de mensen op de werkvloer doof zijn. Als er een specifieke zaag aanstaat brandt er een rood lichtje, zodat de rest ziet dat deze in gebruik is. De helft van de verlichting gaat uit om aan te geven dat het pauze is. Op de heftruck zit een gele zwaailamp voor de veiligheid. Het is ook de bedoeling dat mensen op de looppaden blijven in de hal. Wanneer je niet kunt horen, moet je visueel wat aan de veiligheid doen.”

“We hebben vorig jaar voor het eerst een intern opleidingsprogramma gehad. Zes dove aspirant-medewerkers zijn hier opgeleid. Dit scholingstraject op maat duurt ongeveer zes maanden. We proberen met een paar bedrijven hier in de buurt nu ook een erkende bedrijfsschool op te richten. Het hebben van werk is belangrijk, want het verbetert de financiële positie, het geeft een plaats in de maatschappij en biedt een kans op persoonlijke ontplooiing.”

Prefab meterkasten

“We hebben een mooi project lopen via Van Wijnen met meterkasten waarvoor Stiho het vurenhout en Radiplex levert. Doorgaans wordt een huis gebouwd en worden aan het eind gas, water en elektra aangelegd. Dit wordt omgedraaid. De aannemer zet als eerste de meterkasten neer. Ze worden met schoren verankerd en met een zware deur gesloten. Daarna komt het nutsbedrijf om de leidingen te leggen en de meters te plaatsen. Dan kan het bouwen beginnen. Door de aansluiting aan het begin van de bouw te regelen, weet de aannemer zeker wanneer hij precies kan opleveren. Tweede voordeel is dat je niet tijdelijk elektriciteit en water hoeft aan te leggen en het daarna opnieuw moet regelen. Daarnaast droogt alles tijdens de bouw al, omdat de centrale verwarming aankan zodra het huis dicht is. Blazers per kamer zijn dan niet meer nodig. Het kozijn, de deur en het dak zijn demontabel van binnenuit. Wanneer het huis klaar is, brengt de aannemer de meterkast bij De Verbinding terug en kan die opnieuw worden gebruikt. In Drenthe en Groningen hebben nutsbedrijven deze manier van bouwen al goedgekeurd.”

Mooie projecten
Een ander mooi project is ten zuiden van het Onze Lieve Vrouw Gasthuis in Amsterdam. De bergingen van flats worden gerenoveerd. Dat zijn 15 leveringen van 8 bergingen, in totaal 120 bergingen. Het gaas tussen de bergingen gaat weg en er worden wanden geplaatst die door onze dove werknemers prefab worden gemaakt. Vanuit het distributiecentrum van Stiho in Zwolle worden Diamondboard en vezelversterkte gipsplaten geleverd. Deze zijn hufterproof. We hebben ook een mooi aardbevingproof project afgerond. In Loppersum moeten mensen hun huis uit vanwege de aardbevingsschade, zodat hun huis kan worden gerenoveerd. Ze verblijven in wisselwoningen in Loppersum. Wij hebben de schuren gemaakt voor achter in de tuin.

Maatschappelijk en sociaal belang
Het geeft veel voldoening om hier te werken. Iedereen krijgt hier de kans om zich te ontwikkelen als een vakman en vakvrouw. In onze maatschappij zien we dat het steeds belangrijker is dat mensen meedoen. Bij De Verbinding B.V. kun je zien dat mensen die anders weinig kans hadden op de arbeidsmarkt, toch werkgelegenheid krijgen en écht iemand kunnen zijn in de maatschappij. Daar doen we het voor.

Dove vaklieden jouw hout en aluminium producten laten maken? De Verbinding B.V. heeft nog ruimte. Check deverbindingbv.nl 

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen