Contact
Sluiten

Biobased: wat is dat?

Misschien ben je het begrip biobased al eens tegengekomen. Dit is een onderdeel van circulair bouwen. Wat het precies inhoudt? Lees snel verder.

Materialen uit de natuur

Biobased bouwen is gebaseerd op het gebruiken van materialen uit de natuur. De materialen zijn gedeeltelijke of volledig samengesteld uit biomassa, oftewel gewassen en reststromen uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Een bekend biobased materiaal in de bouwsector is bamboehout. Bamboe is een veelzijdig grondstof met een lage ecologische voetafdruk (‘footprint’).

Welke materialen zijn er beschikbaar in de bouwsector?

Behalve bamboehout zijn er verschillende biobased materialen. De belangrijkste zijn hout en houtmaterialen, maar ook zeker vezelplaten, harsen en dakbedekking, zoals grasdaken. In de toekomst worden er meer innovatieve biobased materialen ontwikkeld.

Waarom zijn biobased materialen belangrijk?

Wereldwijd worden grondstoffen steeds schaarser. Biobased materialen zijn onuitputtelijke bronnen die ervoor zorgen dat bouwend Nederland minder afhankelijk wordt van schaarse grondstoffen. Ook heeft de productie en toepassing van de materialen die we gewend zijn (en schaars zijn) veel impact op het milieu door een hoge CO2-uitstoot. Biobased materialen hebben daarentegen een relatief lage ecologische voetafdruk en worden gezien als duurzaam.

Steeds meer vraag naar biobased

Ook zorgt wet- en regelgeving van de overheid ervoor dat er meer vraag komt naar biobased materialen. Denk aan het Klimaatakkoord waarbij de ambitie is dat onze sector in 2050 volledig CO2-neutraal is. Voldoende redenen om aan de slag te gaan met biobased materialen om circulair te bouwen.

Ben jij al bekend met onze circulaire Urban Mining hout? Klik hieronder voor ons assortiment.


Klik hier

Meer weten over circulair?

Wil je meer informatie over circulairiteit?
Je vindt alle informatie op deze pagina, speciaal ingericht voor circulair bouwen.

Stiho circulair

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen