Contact
Sluiten


Hoe gebruik ik Fermacell vloerelementen in combinatie met vloerverwarming?


Fermacell vloerelementen zijn erg populair. De laatste jaren wordt er ook steeds vaker voor gekozen om vloerverwarmingsleidingen aan te brengen in de vloerelementen. Zo krijgen jouw klanten lekkere warme voeten en creëer je een aangename temperatuur in de ruimte. Maar, aan welke voorwaarden moet je voldoen? Welke methodes kun je allemaal toepassen? En ook niet onbelangrijk, hoe bevestig je de vloerelementen? Onze productspecialist bouwstoffen, Henk Oskam, legt je hier meer over uit.

 






3 methodes om leidingen voor vloerverwarming toe te passen

Voor het toepassen van leidingen voor vloerverwarming in Fermacell vloerelementen kun je verschillende methodes gebruiken. We leggen je kort maar krachtig de verschillende methodes uit. 

Methode 1
Breng op de Fermacell vloerelementen eerst een Fermacell gipsvezelplaat van 15 mm aan.Frees hierin naar wens een leidingpatroon. De maximale diepte van de leidingsleuven is ook 15 mm. Vul de leidingen na het plaatsen van de verwarmingsleidingen op met bijvoorbeeld Fermacell voegengips of Fermacell egaliseermiddel voor vloeren. Op die manier krijg je een vlakke afwerkvloer. Breng vervolgens de vloerafwerking aan. Zorg dat de extra Fermacell gipsvezelplaat 15 mm verlijmd en geschroefd of geniet is aangebracht (verwijder na uitharding van de lijm eventueel schroeven voor het frezen).

Methode 2
Frees een leidingsleuf van maximaal 15 mm diepte in de Fermacell vloerelementen in. Gebruik hiervoor het Fermacell vloerelement met vilten isolatielaag (2E26). Deze bestaat uit tweemaal 12,5 mm Fermacell gipsvezelplaat met 9 mm viltplaat. Minimale vereiste voor leidingsleuven is een element van tweemaal 12,5 mm Fermacell gipsvezelplaat. Het vloerelement met minerale wol (2E32) is daarom niet geschikt voor vloerverwarming, ook vanwege de vering van het isolatiemateriaal onder dit element.

Vul eventueel de leidingen na het plaatsen van de verwarmingsleidingen (maximale diameter ≤14 mm) op met bijvoorbeeld Fermacell voegengips of Fermacell egaliseermiddel voor vloeren. Breng over het hele oppervlak een 10 mm Fermacell gipsvezelplaat aan als belastingspreidende laag. Zie voor instructies blz. 30-31 van de handleiding voor de verwerking van vloerelementen van Fermacell.

Door het infrezen wordt de bovenste plaat van het vloerelement namelijk verzwakt. Hierdoor is de plaat minder belastbaar. Om dit te compenseren wordt over het hele veld een nieuwe plaat aangebracht. Let op dat je bij het monteren van deze belastingspreidende laag de verwarmingsleidingen niet beschadigt.

Methode 3

Therm25 is een systeem wat bestaat uit een massieve 25mm dikke Fermacell plaat waar leidingsleuven ingefreesd zijn. Therm25 heeft 2 modellen; de standaard plaat en het aanvullende element dat gebruikt wordt waar leidingen samen komen.

Aangezien dit systeem voor veel diverse doeleinden toegepast kan worden, verwijzen we voor verdere info naar de site van Fermacell. Ook kun je contact opnemen met jouw contactpersoon bij Stiho.  

Sleuven voor vloerverwarming frezen

Ga je sleuven voor vloerverwarming frezen in het Fermacell vloerelement 2E26? Houd dan rekening met de volgende zaken: 

Waar moet je op letten bij de onderconstructie?
De ondergrond moet vlak en draagkrachtig zijn. Ook moeten de Fermacell vloerelementen altijd volledig worden ondersteund. Wanneer de ondergrond niet (helemaal) vlak is, biedt Fermacell 3 mogelijke egalisatieoplossingen aan: een egaline, droge egalisatiekorrels en gebonden egalisatiemiddel.

Waar moet je op letten bij het infrezen van het Fermacell vloerelement 2E26?
Bij het infrezen van het Fermacell vloerelement 2E26 heb je twee opties. Je kunt het infrezen doen tot <10 mm + 10 mm belastingspreidende laag of tot <15 mm. Hieronder zetten we uiteen waar je op moet letten bij de verschillende opties.

Optie
<10 mm infrezen + 10 mm belastingspreidende laag
 
o Bij deze diepte van infrezen blijf je in de toplaag van het vloerelement (12,5 mm dik). 
o Door de 10 mm infrezingen wordt de plaat verzwakt. Hierdoor is het vloerelement 2E26 niet meer 60 min. brandwerend van boven naar beneden. 
o Om de oorspronkelijke stabiliteit terug te krijgen en om ook weer 60 min. brandwerend te zijn, moet je een 10 mm belastingspreidendeFermacell gipsvezelplaat op het vloerelement aanbrengen. 
o De sleuven kun je aanhelen met Fermacell voegengips of Fermacell egaliseermiddel voor vloeren. 
o De opbouwhoogte is 34 + 10 mm = 44 mm. 

Optie 15 mm infrezen  
o Deze optie is exclusief vrijgegeven voor JK Vloerverwarming uit Ede. 
o Gezamenlijk garantiesysteem. 
o Slijpstof wordt hergebruikt. Dit wordt gemengd met JK-dichtzetmassa om de sleuven aan te helen. 
o De brandwerendheid is 30 minuten van boven naar beneden. 
o De standaard opbouwhoogte is 34 mm. 
o Bij het toevoegen van een extra 10 mm belastingspreidende laag wordt de brandwerendheid 60 minuten. De opbouwhoogte wordt dan 44 mm

Bestel gemakkelijk via de Stiho app


Bestel gemakkelijk via de Stiho app


 

Bevestigingsmiddelen bij het leggen van vloerelementen

Bij het leggen van vloerelementen kun je verschillende bevestigingsmiddelen gebruiken. Je kunt kiezen voor schroeven of nagels. Volg bij het leggen van de vloerelementen altijd de Fermacell handleiding voor verwerking. Hieronder vertellen we je wat meer over de bevestigingsmiddelen.

Vastzetten met schroeven
Wanneer je kiest voor de optie van schroeven, verlijm je vloerelementen onderling verlijmen en schroef je deze vast met Fermacell snelbouwschroeven 3,9 x 22 mm h.o.h. 200 mm. Voordat je begint met het infrezen in de 2E26 moet je alle schroeven uit het vloerelement halen. Bij het infrezen kunnen de beitels van de freesmachine namelijk op de schroeven lopen, waardoor de beitels kapot kunnen gaan.

Vastzetten met aluminium nagels 
Een andere optie is om de liplas verbinding te verlijmen en te nagelen met BeA Nagels SK 425 aluminium, h.o.h.-afstand 150 mm.

Toelaatbare tegelafmetingen

Voor zowel keramische tegels (dikte = ≥9mm) als natuursteentegels (dikte = ≥15 mm) gelden de maximale tegelformaten van 450x450 mm. Lengte-breedte verhouding: van 1:1 tot 2:1. 300 x 150 mm kan bijvoorbeeld wel, maar 450 x 200 mm niet. 

Op de website van Fermacell vind je meer documentatie over de toepassing van vloerverwarming bij Fermacell vloerelementen. Neem bij vragen of onduidelijkheden altijd contact op met de technisch adviseurs van Fermacell. 

Misschien vind je dit ook interessant?

Zo bevestig je Promatect platen

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen