Contact
Sluiten

Hoe gebruik ik Fermacell vloerelementen in combinatie met vloerverwarming?

Als je Fermacell vloerelementen wilt gebruiken om leidingen voor vloerverwarming aan te brengen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Onze productspecialist bouwstoffen, Henk Oskam, legt je hier meer over uit.

Drie methodes om leidingen voor vloerwarming toe te passen

Methode 1
Breng op de Fermacell vloerelementen eerst een Fermacell gipsvezelplaat van 15 mm (ook de maximale diepte van de leidingsleuven) aan. Frees hierin naar wens een leidingpatroon. Vul de leidingen na het plaatsen van de verwarmingsleidingen op met bijvoorbeeld Fermacell voegengips of Fermacell egaliseermiddel voor vloeren. Zo krijg je een vlakke afwerkvloer. Breng vervolgens de vloerafwerking aan. Zorg dat de extra Fermacell gipsvezelplaat 15 mm verlijmd en geschroefd/geniet is aangebracht (verwijder na uitharding van de lijm eventueel schroeven voor het frezen).

Methode 2
Frees een leidingsleuf van maximaal 10 mm diepte in de Fermacell vloerelementen in. Gebruik hiervoor het Fermacell vloerelement met vilten isolatielaag (2E26), dat bestaat uit tweemaal 12,5 mm Fermacell gipsvezelplaat met 9 mm viltplaat. Minimale vereiste voor leidingsleuven is een element van tweemaal 12,5 mm Fermacell gipsvezelplaat. Het vloerelement met minerale wol (2E32) is daarom niet geschikt voor vloerverwarming, ook vanwege de vering van het isolatiemateriaal onder dit element.

Vul eventueel de leidingen na het plaatsen van de verwarmingsleidingen (maximale diameter ≤10 mm) op met bijvoorbeeld Fermacell voegengips of Fermacell egaliseermiddel voor vloeren. Breng over het hele oppervlak een 10 mm Fermacell gipsvezelplaat aan als belastingspreidende laag. Zie voor instructies blz. 30-31 van de handleiding voor de verwerking van vloerelementen van Fermacell.

Door het infrezen wordt de bovenste plaat van het vloerelement namelijk verzwakt. Hierdoor loopt de belastbaarheid terug. Om dit te compenseren wordt over het hele veld een nieuwe plaat aangebracht. Let op dat je bij het monteren van deze belastingspreidende laag de verwarmingsleidingen niet beschadigt.

Methode 3
Onder bepaalde omstandigheden is het mogelijk om een leidingsleuf van 15 mm diepte in te frezen. Informeer vooraf bij de technisch adviseurs van Fermacell naar de voorwaarden.

Fermacell vloerelementen zijn beperkt geschikt voor elektrische vloerverwarming. Gebruik de elementen alleen na overleg met de producent van het verwarmingssysteem of neem de cementgebonden Powerpanel vloerelementen.

Sleuven vloerverwarming frezen

Ga je sleuven voor vloerverwarming frezen in het Fermacell vloerelement 2E26, houd dan rekening met:

De onderconstructie: de ondergrond moet vlak en draagkrachtig zijn. Ook moeten de Fermacell vloerelementen altijd volledig ondersteund te worden. Wanneer de ondergrond niet (helemaal) vlak is, biedt Fermacell 3 mogelijke egalisatieoplossingen aan: een egaline, droge egalisatiekorrels en gebonden egalisatiemiddel.
• Infrezen van het Fermacell vloerelement 2E26
Optie 1:
o ≤ 10 mm infrezen + 10 mm belastingspreidende laag.
o Bij deze diepte van infrezen blijf je in de toplaag van het vloerelement (12,5 mm dik).
o Door de 10 mm infrezingen wordt de plaat verzwakt. Hierdoor is het vloerelement 2E26 niet meer 60 min. brandwerend (van boven naar beneden).
o Om de oorspronkelijke stabiliteit terug te krijgen en om ook weer 60 min. brandwerend te zijn, moet je een 10 mm belastingspreidende Fermacell gipsvezelplaat op het vloerelement aanbrengen.
o De sleuven kun je aanhelen met Fermacell voegengips of Fermacell egaliseermiddel voor vloeren.
o Opbouwhoogte: 34 + 10 mm = 44 mm.

Optie 2:
o ≤ 15 mm infrezen (exclusief vrijgegeven voor JK Vloerverwarming uit Ede).
o Gezamenlijk garantiesysteem.
o Slijpstof wordt hergebruikt. Dit wordt gemengd met JK-dichtzetmassa om de sleuven aan te helen.
o Brandwerendheid = 30 minuten (van boven naar beneden).
o Opbouwhoogte: 34 mm.
o Bij extra 10 mm belastingspreidende laag = 60 minuten brandwerendheid. Opbouwhoogte = 44 mm.

Bevestingsmiddelen bij het leggen van vloerelementen

Volg bij het leggen van de vloerelementen altijd de Fermacell handleiding voor verwerking:
Optie 1, schroeven:
De vloerelementen onderling verlijmen en schroeven met Fermacell snelbouwschroeven 3,9x22 mm h.o.h.200 mm. Voordat je begint met het infrezen in de 2E26 moet je alle schroeven uit het vloerelement halen. Bij het infrezen kunnen de beitels van de freesmachine op de schroeven lopen, waardoor de beitels kapot kunnen gaan.
Optie 2, aluminium nagels (of nagelen):
Een andere optie is om de liplas verbinding te verlijmen en te nagelen met BeA Nagels SK 425 aluminium, h.o.h.-afstand 150 mm.

Toelaatbare tegelafmetingen

Voor zowel keramische tegels (dikte = ≥9mm) als natuursteentegels (dikte = ≥15 mm) gelden de maximale tegelformaten van 450x450 mm. Lengte-breedte verhouding: van 1:1 tot 2:1 (300x150 mm kan bijvoorbeeld wel, maar 450x200mm niet).

Op www.fermacell.nl vind je meer documentatie over de toepassing van vloerverwarming bij Fermacell vloerelementen. Neem bij vragen of onduidelijkheden altijd contact op met de technisch adviseurs van Fermacell.

Wil jij direct Fermacell vloerelementen bestellen? Bel gerust met een van onze vestigingen of met je contactpersoon.

Neem contact op

Misschien vind je dit ook interessant?

Zo bevestig je Promatect platen

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen