Contact
Sluiten

5 redenen om voor Accoya te kiezen

Accoya®: unieke houtsoort voor buiten

Sinds het begin van dit jaar is Stiho officieel Accoya distributiepartner. Deze gemodificeerde naaldhoutsoort is nog niet zo bekend, maar er zijn al schitterende projecten opgeleverd waar Accoya is toegepast. Waarom zou je voor Accoya kiezen?

Accoya wordt gemaakt van de radiata pine, een naaldboom die vooral voorkomt op het zuidelijk halfrond. Het hout van de radiata pine heeft van nature een lage duurzaamheid en wordt daarom gemodificeerd, via een proces dat acetyleren heet.

Acetyleren werkt zo

Het proces ziet er als volgt uit: de stammen van de radiata pine worden gezaagd en vervolgens teruggedroogd tot ca. 10% vocht. Vervolgens gaan de houten delen in een grote ketel, waarbij onder vacuum en druk azijnzuuranhydride – een sterke concentratie keukenazijn – in het hout wordt gebracht tot in de kern. De azijnzuuanhydride reageert met de houtcellen waardoor het hout andere eigenschappen krijgt. Tot slot wordt met een vacuümmethode het azijnzuur uit het hout gehaald. Deze modificatie zorgt ervoor dat de celstructuur van het hout voor micro-organismen niet meer herkenbaar is en daarmee “onverteerbaar” is geworden . Tijdens de modificatie worden geen houtvreemde stoffen toegevoegd en is het Accoya hout dus ook niet giftig. Het kan gewoon behandeld worden als natuurlijk hout. Het behandelde radiata pine wordt vervolgens verkocht onder de merknaam Accoya®.

1. Hoge dimensiestabiliteit
Hout zet uit en krimpt door opname en afgifte van vocht in de celwand. Maar doordat het Accoya hout geacetyleerd is, is er in de celwand vrijwel geen ruimte meer voor vochtopname. Accoya heeft daarmee een hoge dimensiestabiliteit.

2. Lange levendsduur
Accoya kun je qua duurzaamheid (rotbestendigheid) vergelijken met de beste tropische loofhoutsoorten – of is zelfs duurzamer. Die duurzaamheid zorgt ervoor dat Accoya uitstekend toegepast kan worden in een onbeschutte buitentoepassing. Zoals de foto’s laten zien is het zeer geschikt als geveltimmerwerk, maar er kunnen ook schuttingen en tuinmeubelen van worden gemaakt. Wie besluit om Accoya te gebruiken op de gevel, mag ervan uitgaan dat hij daar zeer lang mee kan doen: bij grondcontact wordt een niet-rot garantie gegeven van 25 jaar . Onbeschut buiten en zonder grondcontact, is er een niet rot garanie van 50 jaar.

3. Onderhoudsarm
Door de hoge dimensiestabiliteit heeft behandeld Accoya een langere onderhoudsinterval ten opzichte van andere houtsoorten. Het hout werkt nauwelijks en daardoor heeft ook de verf niet veel te verduren. Overigens kan Accoya ook onbehandeld worden gebruikt, het heeft van nature een lichte kleur die na verloop van tijd vergrijst.

4. Eenvoudige verwerking
Het hout is eenvoudig te verwerken vanwege het relatief lage gewicht. Ook is het gemakkelijk te bewerken, hier heb je geen speciaal snijgereedschap voor nodig en bij het bewerken komt er vrijwel geen spanning vrij. Ook schuren gaat prima, in tegenstelling tot vele andere houtsoorten haart Accoya niet op. Wel is het zo dat je bij de verwerking van het hout rekening moet houden met een zeer geringe hoeveelheid zuur die in het hout achter blijft, vergelijkbaar met eikenhout. Metalen kunnen bijvoorbeeld gaan oxideren. Kies daarom altijd voor rvs bevestigingsmateriaal.

5. Ecologische duurzaamheid
Gebruik je Accoya, dan geeft dit een lage milieubelasting. Accoya is FSC®-gecertificeerd, heeft het Cradle to CradleGold certificaat behaald en voldoet hiermee ruimschoots aan de eisen zoals deze gesteld worden in projecten uitgevoerd onder bijvoorbeeld BREEAM of LEED.

Van kerk tot waterbedrijf
Een groot aantal klanten van Stiho heeft Accoya al toegepast, zoals je kunt zien op de foto’s. In [plaatsnaam] bouwde [aannemer] een kerkgebouw. [Aannemer] verwerkte Accoya op de gevel van het nieuwe pand van Vitens in [plaatsnaam].

Bij Stiho vind je 4 ruwe kopmaten op voorraad, waarvan de langste lengte 4.80 m is. Onze eigen machinale kan daaruit legio producten produceren waarbij de focus met name op diverse gevelprofielen ligt. Het Accoya dat Stiho levert, is foutvrij. Wil je meer weten over Accoya? Vraag ernaar op jouw vestiging of kijk op stiho.nl voor extra informatie.

Funfact: van hout naar zilveruitjes Na het acetyleren blijft er als restmateriaal azijn over. De azijn wordt gezuiverd en kan opnieuw opgewerkt worden naar azijnzuuranhydride. Er komen bij het modificatie proces geen afvalstoffen vrij. Het azijnzuur dat wordt gebruikt is hetzelfde als ook in de voedingsmiddelen- en pharmaceutische industrie wordt gebruikt.

Lees hier meer over de 5 redenen.

Bekijk Accoya

 

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen