Contact
Sluiten

FSC® standaard projectcertifcering vernieuwd

Sinds 1 februari 2020 is de vernieuwde FSC standaard voor projectcertificering van kracht.  Projectcertificering is nu nog gemakkelijker en geeft jou als bouwbedrijf het voordeel dat je een individueel werk volgens de FSC standaard uit kan voeren en niet volledig FSC gecertificeerd hoeft te zijn.

Op 3 februari 2020 had Vechtdal Bouw B.V. de primeur om als eerste bouwbedrijf een project volgens de vernieuwde standaard een werk op te starten. Namens Stiho: gefeliciteerd!
 

Wat is projectcertificering volgens de FSC® standaard?

Sinds 1 februari 2020 is de vernieuwde standaard voor projectcertificering van het FSC keurmerk van kracht. In de voormalige projectstandaard kon je als aannemer kiezen voor projectcertificering in plaats van bedrijfscertificering. Deze was toegespitst op een enkel project: een vluchtige en kostbare manier van certificeren. Kostbaar omdat de certificering alleen geldig was voor dat specifieke project, waarbij de betrokkenheid van de certificerende instantie groot was. Hierdoor lagen de certificeringskosten op een project hoger dan die van een bedrijfscertificering voor een heel jaar. 
 

Vernieuwde standaard

In de vernieuwde projectstandaard is continue certificering mogelijk. Deze biedt als het ware een bedrijfscertificering en als onderneming ben je gecertificeerd om meerdere projecten onder het FSC-keurmerk uit te voeren.   
 

Lagere administratieve last

De administratieve last is ook lager. Met voldoende onderliggende stukken, zoals het bestek, de tekeningen en een calculatie van het benodigde volume, kun je aan het eind van het project een zogenaamde projectverklaring afgeven.  
 

Projectcertificering alleen voor hoofdaannemer 

Projectcertificering is alleen voorbehouden aan bouwbedrijven die het project direct opleveren aan de opdrachtgever. Als je als onderaannemer bijvoorbeeld de afbouw verzorgt op een bouw, kan je helaas geen gebruikmaken van projectcertificering. De reden hiervoor is dat alle schakels in de keten vóór de laatste schakel duidelijk traceerbare FSC-claims moeten afgeven. Dit om de betrouwbaarheid van het systeem te kunnen borgen. En in deze keten wordt de hoofdaannemer door FSC International als laatste stap gezien.  Onderaannemers certificeren gewoon volgens de bekende 40.004 standaard. 

 

Stiho kan jou helpen met het behalen van FSC project- of bedrijfscertificering. Meer weten of direct aansluiten? Bekijk de mogelijkheden van de Stiho FSC® Netwerkclub.
 

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen