Contact
Sluiten
Nieuws

Energiezuiniger en comfortabeler wonen

Renovatie 6 flats in Zaandam door Coen Hagedoorn Bouwgroep


In de wijk Poelenburg in Zaanstad laat woningcorporatie Rochdale zes flats renoveren. Coen Hagedoorn Bouwgroep voert de werkzaamheden uit. In de keet drinken we koffie met projectleider Geert van der Wardt van Coen Hagedoorn Bouwgroep en Theo Haartmans van Vandersanden Group, producent van keramische producten.

Poelenburg had in het verleden niet altijd een positief imago, maar nu de flats aan de Dodonaeusstraat en de Clusiusstraat bijna allemaal zijn gerenoveerd, heeft de wijk een heel andere uitstraling gekregen. Geert: “De transformatie van de woningen heeft een enorme impact op het welzijn van bewoners. Niet alleen de buitenschil van de woning is aangepast, ook vanbinnen zijn de mensen er enorm op vooruitgegaan. Ze krijgen een nieuwe badkamer en keuken, de liften en verwarmingsketels worden vervangen en de woningen worden beter geïsoleerd. Dat verhoogt het wooncomfort. Er waren veel ventilatie- en vochtproblemen, dat is straks allemaal opgelost.”

Ketensamenwerking

Het project is Coen Hagedoorn op het lijf geschreven. Geert: “We zijn een echte renovatiespecialist. We doen graag binnenstedelijke, complexe projecten. Voor dit project deden we in september 2015 mee met de tender. We maakten een plan voor de hele wijk – 336 woningen, verdeeld over vier deelprojecten. Het ging om een aantal torenflats en portiekwoningen. Het plan moest niet alleen de technische aspecten bevatten, ook de bewonerscommunicatie maakte er deel van uit. Tot slot viel het architectuurgedeelte – dus hoe de buitenkant van het pand eruit kwam te zien – ook onder onze verantwoordelijkheid. We kregen opdracht, gingen een ketensamenwerking aan met Rochdale en eind 2015 startte het ontwerptraject. Alles bij elkaar kostte het maken van het plan een jaar. Begin 2017 zijn we gestart met de uitvoering van het eerste deelproject. Inmiddels zijn daarvan 96 woningen gerealiseerd. In mei 2017 startten we met het tweede deeltraject. Van de 144 woningen zijn er nu 80 gereed. Eind 2018 moet alles zijn afgerond.”

De bewoner staat centraal

“We zien dat bij dit soort projecten de bewoner steeds belangrijker wordt. We grijpen behoorlijk in in het leven van mensen, want alle werkzaamheden worden uitgevoerd in bewoonde toestand. Alleen de mensen met medische problemen kregen een wisselwoning.

In tien dagen tijd pakken we de hele woning aan: we vervangen de keuken, badkamer en kozijnen, saneren asbest en vervangen plafonds. We plannen daarom letterlijk alle partijen per uur in. Zo staat ’s ochtends iemand de entreekozijnen eruit te slopen, ’s middags haalt hij de badkamervloer eruit en aansluitend haalt hij het plafond uit de woning. Die planning is strak, alle partijen zijn op elkaar ingespeeld. We starten elke dag per deeltraject een woning op én leveren elke dag een woning op.

Steenstrips
Op de gevels is E-Board bevestigd, een steenstripsysteem (zie kader). Dit werd door Stiho geleverd. Theo: “Een van de voordelen van dat systeem is dat het eenvoudig te verwerken is. Een kopgevel van 180 m2 maak je in zo’n 10 dagen tijd. Daarnaast kun je heel makkelijk reliëf in gevels aanbrengen, omdat de steenstrips in verschillende diktes leverbaar zijn. De standaarddikte is 20mm, maar we hebben voor dit project ook 28mm gebruikt. Het systeem is flexibeler dan metselwerk. Je ziet ook dat architecten daarom weer steeds vaker kiezen voor steenstrips. Muizentrapjes, verspringende stenen, het was een beetje in de vergetelheid geraakt, maar nu komt het weer terug. Daarnaast is het systeem eenvoudig te monteren. Wij verzorgen opleidingen voor monteurs. Het systeem is ook steeds populairder, omdat er steeds minder metselaars zijn.”

Voorlopig zijn Geert en Theo nog op de bouw te vinden. Geert: “In totaal is er straks 4500 m2 aan steenstrips verwerkt. Het is echt een meerwaarde voor de wijk. De mensen wonen in een mooier pand. Het doet ons goed dat de bewoners blij zijn en dat raakt me wel, want het is nogal wat als je hele woning op z’n kop gaat.”

Coen Hagedoorn Bouwgroep
Coen Hagedoorn Bouwgroep is in 1974 opgericht en is tot op de dag van vandaag een echt familiebedrijf, met 400 medewerkers. Het bedrijf is gegroeid door andere bedrijven over te nemen en richt zich vooral op de renovatiemarkt. Daarnaast zijn ze marktleider in dagelijks onderhoud en mutatieonderhoud. De kracht van Coen Hagedoorn Bouwgroep is dat zij met hun 15 vestigingen de markt lokaal kunnen bedienen.

Vandersanden
Vandersanden is het grootste keramische bedrijf van Europa met 9 productielocaties en 600 medewerkers. We maken straatsteen, baksteen en steenstrippen. Per 19 januari is Vandersanden een merk. De ambitie is het grootste keramische bedrijf ter wereld te worden.

Van G- naar B-label
De energetische opdracht was om de woningen gemiddeld naar een B-label te brengen. De oude situatie was dat ze op een E-, F- en zelfs G-label zaten. Geert: “In de torenflats zaten nog centrale ketelhuizen, die hebben we individueel verketeld. We namen isolerende maatregelen, zoals het inpakken van de kopgevels en de plinten. Daarnaast hebben we overal alle kozijnen vervangen.

Ook de kopgevels, plinten en langsgevels van drie flats moesten beter geïsoleerd worden en esthetisch verbeterd worden. We hebben verschillende mogelijkheden afgewogen en kozen uiteindelijk voor E-Board van Vandersanden.” Theo: “Dit zijn complete pakketten met isolatiepanelen, gevelsteenstrips, lijm en schroeven in één pakket. Het is ideaal voor dit project, omdat je hiermee de uitstraling krijgt van een traditionele metselbaksteen. Het systeem is een EPS200, dat betekent dat een vrij dichte, waterafstotende plaat is. Deze wordt bevestigd aan de ondergrond en verankerd aan het binnenblad. Dankzij de haaklasverbinding zijn de platen onderling waterdicht. Het werkt met een tand- en groefsysteem, een beetje zoals bij click-laminaat.” Geert: “We hadden natuurlijk ook de spouwmuur kunnen volzetten met isolatie, maar uiteindelijk levert dat niet dezelfde kwaliteit en Rc-waarde op als bij E-Board.”

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen