Contact
Sluiten
Nieuws

AMI: fabrikant van aluminium deurbeslag

Ambachtelijk én ultramodern

In het Limburgse Lomm staat de fabriek van AMI. Hier wordt onder andere het veiligheidsbeslag en binnendeurbeslag gemaakt dat je op het Stiho-bouwplein bij Giebels kunt vinden. De basis voor de producten van AMI is aluminium. De rondleiding door het bedrijf voert ons langs de gieterij, waar met de hand beslag wordt gegoten, én langs hypermoderne robots.

Directeur Arthur de Ruiter en salesmanager Rob Cortjaens leiden ons met trots door de fabriek. Arthur maakt tijd om met iedereen een praatje te maken. “We hebben de afspraak dat de productie nooit nee zegt en dat wij de druk niet te hoog opvoeren,” vertelt Rob. “Dat is in een notendop hoe wij werken. We zeggen zelden nee tegen onze klanten. Daarvoor is goede communicatie belangrijk. Wij kunnen op kantoor wel van alles beloven, maar de zeventig mensen in de productie moeten het doen. Daarom ook gaat elke nieuwe medewerker eerst op stage in de fabriek om te ervaren wat hier gebeurt en wat we verkopen.” De minimale afnamehoeveelheid bij AMI is 1. Er is dus geregeld sprake van maatwerk, bijvoorbeeld bij een afwijkende profielcilindermaat.

Arthur: “De druk in de bouw is hoog. Belangrijk dus dat we snel en flexibel kunnen leveren. Dat kunnen we, omdat alle werkzaamheden in eigen huis worden gedaan. Wordt er ’s ochtends iets gevraagd en is er écht spoed, dan kan het vaak dezelfde dag nog verstuurd worden. Zeggen we ja, dan gebeurt het ook.

Zelfde dag antwoord

AMI heeft tweemaal per dag overleg met de productieafdelingen. Arthur: “We bespreken dan wat er op de planning staat en beantwoorden actuele vragen van klanten. Vandaag een vraag gesteld? Dan krijg je vandaag antwoord.”

Ontwikkelingen

Arthur ziet een aantal duidelijke trends en ontwikkelingen in de branche. “Op productniveau kun je denken aan zaken als kerntrekbeveiliging en de kierstandhouder.” Rob vult aan: “Daarnaast is er steeds meer vraag naar gekleurd beslag. Wij kunnen 600 RAL kleuren leveren. Ook wit en zwart. ”

100% recyclebaar

Zoals in alle branches speelt duurzaamheid een grote rol. Arthur: “Het zit in ons DNA. We hebben een Cradle to Cradle Silver certificaat – dat hebben we behaald samen met een student van de Fontys Hogeschool Eindhoven. Daarnaast is onze grondstof – aluminium – niet giftig en kopen we het lokaal in. Onze producten zijn aan het einde van de gebruiksduur 100% recyclebaar. Maar duurzaam ondernemen betekent ook een gezonde, prettige en veilige werkomgeving voor mensen creëren, waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Mensen staan centraal bij ons, ze werken graag bij AMI. Hun werk in de fabriek blijft afwisselend doordat er gerouleerd wordt.” Nu zijn er een aantal functies die zo specifiek zijn dat rouleren niet kan. “Dat geldt bijvoorbeeld voor de gieter,” zegt Rob. “Dat is echt een ambacht en dat zal ook nooit verdwijnen bij AMI.”

Technologie van de toekomst

Behalve het gieten met de hand wordt er ook gebruikgemaakt van robots. Arthur: “Die ontwikkeling zorgt ervoor dat werkzaamheden veranderen. De robots nemen mensen werk uit handen, maar er zijn wél mensen nodig die die robots programmeren en bedienen. Onze aandacht voor innovatie trekt jongeren aan. We hebben de laatste jaren veel stagiairs van Fontys Hogeschool Eindhoven. Daarmee brengen we kennis en industrie samen. AMI is een echte maakindustrie, dat is bijzonder en uniek in Nederland.”

Van aluminium tot deurkruk

  1. Het begint met een groot blok aluminium. Als fors uitgevallen goudstaven liggen ze op pallets te wachten tot ze gebruikt worden. 
  2. De blokken aluminium worden vloeibaar gemaakt bij een temperatuur van 700 ̊C. 
  3. De gieter – of robot – giet het vloeibare aluminium in een mal voor de deurkruk. 
  4. Na het afkoelen gaat het gietsel naar de zagerij, waar de overbodige gietdelen worden afgezaagd. 
  5. Vervolgens gaat de deurkruk naar de slijp- en polijstruimte om het ruwe aluminium glad te maken. 
  6. De deurkruk gaat nog in de ‘trommel’, waar deze door middel van slijpstenen gepolijst wordt. 
  7. Tot slot vervolgt de deurkruk zijn weg naar de anodiseerruimte, waar de beschermlaag in de kleur F1 (zilver) of F2 (champagne) wordt aangebracht door middel van baden.

Bekijk assortiment

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen