Contact
Sluiten

4 tips voor veilig werken op hoogte

Wie op hoogte werkt, moet dat veilig doen. Omdat Europese richtlijnen dat verplichten, maar ook omdat je natuurlijk weer heel wilt thuiskomen.
Met deze 4 tips zit je goed:

1. Weet wanneer valbeveiliging verplicht is

Vallen is altijd riskant, maar is extra gevaarlijk als je werkt op 2,50 meter of hoger. Vanaf die hoogte zijn valbeveiligingsmiddelen verplicht. Er gelden Europese richtlijnen die bijvoorbeeld stellen dat ladders voor deze hoogte niet gebruikt mogen worden. Bij werk op een hoogte van minder dan 2,50 meter is valbeveiliging ook verplicht wanneer er sprake van een verhoogd valrisico is, bijvoorbeeld bij werken boven water, op verkeerswegen of nabij uitstekende delen.

   

2. Zorg dat de bouwplaats opgeruimd is

Wat blijkt? Veel ongevallen door vallen ontstaan doordat iemand struikelt over rondslingerend afval, gereedschap of materialen. Het opgeruimd houden van de bouwplaats hoort dan ook een onderdeel te zijn van werkinstructies en veiligheidsplannen.

                   

TIP! Start met veiligheid met dit handige startpakket

Als je het hebt over veiligheid, denk dan ook aan gezichts-, gehoor-, hand- en voetbescherming. Op onze Stiho-bouwpleinen en de webshop vind je bijvoorbeeld een startpakket met een veiligheidsbril, een adembeschermingsmasker, handschoenen, oordoppen en een veiligheidshelm. Handig voor nieuwe medewerkers of bezoekers! 

3. Kies het juiste niveau van beveiliging

Vanaf 2,50 meter spreek je van werken op hoogte. Dan zijn er specifieke maatregelen ter voorkoming van valgevaar nodig. Er is een aantal niveaus van beveiliging:

a. Een werkplek moet bij voorkeur permanent worden aangepast door bijvoorbeeld vaste balustrades of leuningen te plaatsen.
b. Tijdelijke voorzieningen zijn nodig, zoals steigers of verplaatsbare dakrandbeveiliging.
c. De planning moet zo worden ingericht dat tijdens een bouwproject zo snel mogelijk vaste trappen worden geplaatst.

 

                     

Startpakket direct bestellen

4. Check of persoonlijke valbeveiliging noodzakelijk is

Blijken de maatregelen onder tip 3 niet mogelijk, dan is persoonlijke valbeveiliging noodzakelijk. Een goede valbeveiliging voorkomt vallen van hoogte, abrupt breken van de val (klap) en afknelling door vallijn. Valbeveiliging moet uit 3 onderdelen bestaan. De werksituatie bepaalt welke valbescherming de voorkeur heeft:
a. een vast en stevig bevestigingspunt voor de beveiligingskabel;
b. een harnas dat de medewerker via een kabel verbindt met het bevestigingspunt en
c. een valstopapparaat of valdemper.

   

Op de bouwplaats...

Onze collega Hans Rochat, category manager ijzerwaren en gereedschappen, neemt je mee naar een bouwplaats en laat je ter plekke zien hoe jij veilig kunt werken op hoogte.

Advies op maat nodig?

Wil jij advies over werken op hoogte? Neem gerust contact met ons op.

Neem contact op

Meer lezen over veiligheid?

Lees dan dit artikel over de Slimme Arbo-app en over gebarentaal op de bouw.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen