Contact
Sluiten

Blog: zo bevestig je Promatect platen

Zo bevestig je Promatect platen

Promatect platen zijn onbrandbare, steenachtige platen. De platen moeten op de juiste manier worden bevestigd. Het type bevestiging hangt af van het type plaat en de constructie.

Stalen constructies

Het bevestigen van Promatect H/200 platen bij stalen draagconstructies gebeurt bij voorkeur met gegalvaniseerde of rvs nieten in de kopse kant van het plaatmateriaal. De h.o.h. is 100 mm, eindafstand 50 mm. Bij schroeven ontstaat namelijk spanning in de plaat. Ook kan bij het doordraaien van de schroef (verkeerd ingesteld moment van schroefmachine) de houvast volledig te niet gedaan worden. In geval van brand zullen de platen dan iets krimpen.

Lengte nietenbreedte nieten minimaalplaatdikte
25 mm 5,85 mm 12 mm
35 mm 10,5 mm 15 mm
40 mm 10,5 mm 18 mm
40 mm 10,5 mm 20 mm
50 mm 10,5 mm 22 mm
50 mm 10,5 mm 25 mm
60 mm 10,5 mm 30 mm


Daar waar wordt geschroefd adviseren wij de volgende type schroeven:
PROMATECT® -H: met een schroef met kop met freesribben– Fermacellschroef
PROMATECT® -100: met snelbouw- gipsplaatschroef met grove draad

Voor de brandwerendheid van wanden en plafonds wordt er ook gekeken naar de lengte van de schroef en de zwaarte van het hout waarin wordt geschroefd. De schroef geeft de warmte door naar het achterliggende hout. Door deze warmteoverdracht gaat het hout verkolen en verliest de schroef de hechting. Daardoor komt deze los en kan hij niet langer houvast bieden aan de brandwerende plaat. Het volledige gewicht van de plaat hangt aan de schroeven.

Houten en metalen constructies

Er zijn constructies waar in achterliggend hout wordt geschroefd, maar ook in metalen profielen. Bij een constructie waarbij de brandwerendheid 60 minuten moet zijn, zal het hout zwaarder en de schroeven langer zijn dan bij een constructie die 30 minuten brandwerend moet worden.
Bij bevestiging van Promat platen op metalen profielen worden afhankelijk van de dikte van de plaat en de brandwerendheid schroeven toegepast van 3,5 x 25/35 mm en in sommige gevallen 3,5 x 45 mm.
Bij bevestiging van Promat platen op houten balken of regels wordt afhankelijk van de dikte van de plaat en de brandwerendheid schroeven toegepast van 3,5 x 45/55 mm en soms 4,5 x 70 mm.
De h.o.h maat bij schroeven is altijd 200 mm.

Bijvoorbeeld:
60 minuten – plaatdikte minimaal 12 mm, houten regel 44 x 70 mm, schroeflengte 55 mm
30 minuten – plaatdikte minimaal 10 mm, houten regel 34 x 44 mm, schroeflengte 45 mm

De details van hout en schroeven zijn cruciaal voor een goed, brandwerend, resultaat.

Bekijk Promatect platen

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen