Contact
Sluiten
Nieuws

Schadeherstel in Groningen

 ‘Er is genoeg schadeherstel te doen in Groningen.’ 

Het aantal mensen in Groningen dat woont in een huis met schade die is erkend als aardbevingsschade als gevolg van de aardgaswinning door NAM, is opgelopen tot 100.000. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, de GGD en de gemeente Groningen. Reden voor ons om naar Holwierde af te reizen en in gesprek te gaan met Gert Vos, vestigingsmanager van Stiho Groningen en Remco Wildeboer van Bouwbedrijf Wildeboer over schadeherstel werkzaamheden.

Remco vertelt: “Mensen zien meestal wat scheuren in hun huis en nemen dan contact op met Centrum Veilig Wonen. CVW is de advies- en uitvoeringsorganisatie op het terrein van het herstellen van aardbevingsschade en het inspecteren en versterken van woningen en gebouwen in het gebied van het Groninger gasveld. Zij sturen een schade-expert die de schade categoriseert. A-schade is direct beving gerelateerd, B-schade is indirect gerelateerd; een bestaande scheur wordt bijvoorbeeld groter, en C-schade is niet beving gerelateerd. Aan de hand daarvan wordt een rapport opgemaakt. Daarin staan onder meer foto’s van de schade, wat er moet gebeuren aan herstelwerkzaamheden en een kostenplaatje. Het CVW neemt contact op met een aannemer. Sinds een half jaar kunnen schademelders ook aan het CVW een voorkeur voor een aannemer doorgeven, wat voor ons als aannemersbedrijf natuurlijk prettig is. De klant kan er ook voor kiezen om zelf een aannemer in de hand te nemen.”  

Twee soorten werkzaamheden

Remco vervolgt: “Je hebt schadeherstel werkzaamheden, maar daarnaast heb je ook werkzaamheden ter voorkomen van schade; preventieve werkzaamheden. Bijvoorbeeld het verstevigen van een woning of het gevaar weghalen bij een schoorsteen. Een schoorsteen die is opgebouwd door metselwerk, vervang je bijvoorbeeld door een lichtgewicht schoorsteen van aluminium. Of je brengt een constructie aan waardoor de stevigheid wordt gewaarborgd. In principe is het de bedoeling dat het CVW deze werkzaamheden verdeeld onder lokale aannemers. In werkelijkheid zie je helaas wel soms ‘de grote jongens’ er met een klus vandoor gaan. Het is dus fijn dat mensen tegenwoordig zelf ook via het CVW aangeven wie ze als aannemer willen.”

Emotie

“Schadeherstel is in principe gewoon werk voor ons”, vervolgt Remco. “Het is niet altijd leuker werk. Gescheurd metselwerk is een hoop frees- en kapwerk; stof, lawaai en dergelijke. Of het nu gaat om een binnenschade of buitenschade, in hoofdlijnen is het veel kapwerk en stucwerk met ankers.” Gert voegt toe: “Het is wel anders, dan mensen die door jou een aanbouw laten maken, die kijken echt naar een project uit. Bij aardbevingsschade speelt er ook een hoop emotie mee.” Remco: “Ja, we merken zeker dat mensen soms lichtelijk geïrriteerd zijn, boos worden, of verdrietig raken. Niet zo zeer naar ons toe, maar naar schade-experts en de situatie.” Gert vult aan, “Sommige dossiers duren soms twee jaar voordat het uitgevoerd kan worden, dan is er al een heel traject aan vooraf gegaan voordat de aannemer kan starten.” Remco: “Het dossier van de boerderij waar we nu mee bezig zijn is al in juli 2015 opgestart. En dan is dit nog een van de snellere dossiers. Vanaf het moment van melden duurt het nog maanden voordat er iets gedaan wordt. Ik kan me de frustratie van mensen voorstellen.”

Schadeherstel

Remco: “Bij de mensen waar we nu herstelwerkzaamheden verrichten hebben we eerst buiten alles aangepakt. Momenteel herstellen we binnen alles in gedeeltes, zodat de mensen er nog wel kunnen blijven wonen. Buiten hebben we het voegwerk hersteld, spiraalankers en mortel voor stevigheid aangebracht en stenen vervangen die gescheurd zijn. Binnen hebben we voornamelijk stucwerk hersteld en zijn we bezig met sauswerk. We werken er met twee tot vier man aan. We merken wel dat de schadeherstelwerkzaamheden door aardbevingen wat terugneemt. Er zijn wat minder bevingen en het CVW deelt meer C-schades uit.” Gert voegt toe: “Mensen zijn het hier niet altijd mee eens en laten dan een contra-expertise laten uitvoeren. Mensen zijn natuurlijk geneigd om er vanuit te gaan dat het bevingsschade is, terwijl die scheur ook van iets anders kan komen. Dat maakt het ook zo lastig, je kunt het niet altijd zien.”

Genoeg werk te doen

“Als je echt een goede opname van een huis wilt hebben, moet je de totaalconstructie van een woning in kaart hebben”, vertelt Remco. “Elke woning is anders en dus ook elke woning moet eigenlijk apart worden bekeken; tekeningen, maatvoeringen, etcetera. Je bent als snel tussen de € 10.000,- en € 30.000,- per woning kwijt. Dat is veel te kostbaar voor het CVW en wordt dan ook niet gedaan. Maar je ziet wel met bouwkundig versterken dat woningen worden geanalyseerd om te onderzoeken welke woningen een mogelijk risico vormen. De woningen worden van binnen en buiten bestudeerd en staan op de planning om aangepakt te worden. Er staan nu 22.000 huizen klaar om versterkt te worden. Het lastige is alleen dat we met te veel aannemers dezelfde klus willen aanpakken. We zouden idealiter met collega’s uit de buurt samen de lokale woningen versterken.”

Succesvolle cursus schadeherstel

Die hoge aantallen schadegevallen heeft Gert aan het denken gezet. “We hebben bij Stiho Groningen zo veel klanten die materiaal kopen voor schadeherstel, daar wilde ik iets mee doen. Samen met leverancier Mapei hebben we daarom een aantal keer een cursus Schadeherstel Aardbevingen georganiseerd. Ik verwachtte wel wat interesse, maar had niet verwacht dat het zó’n succes zou zijn: er zijn in totaal meer dan tweehonderd klanten geweest.” Tijdens de cursus wordt geleerd hoe je schadeherstel aanpakt. Mapei is specialist op dit gebied. Dit van oorsprong Italiaanse bedrijf levert bijvoorbeeld materiaal – een soort net – dat bij het instorten van een huis of pand complete wanden bij elkaar houdt zodat niet alles instort. In Italië zijn helaas recent ook weer zware bevingen geweest, mede door de aardbevingen in Italië is er veel expertise op dit gebied bij Mapei. We hebben ook het Mapei assortiment opgenomen in onze vestiging, speciaal voor schadeherstel werkzaamheden na aardbevingen om waarde toe te voegen voor onze klant. Het mooie van de cursus is dat de deelnemers een certificaat krijgen en een pasje. Dit kunnen onze klanten dan aan hún klanten laten zien. Daarin proberen we echt mee te denken met ons klanten.”

Eventueel extra kader bij genoeg ruimte:

Sinds augustus 2013 heeft het afhandelen van 75.000 schadeclaims uit Groningen 520 miljoen euro gekost. Eerder werd al bekend dat NAM in totaal meer dan 1 miljard euro heeft uitgegeven aan schadeherstel, versteviging, preventie en onderzoek in het Groningse aardbevingsgebied.A

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen