Contact
Sluiten

Zolder isoleren! Hoe doe je dat?

Welke isolatie kies je bij de renovatie aan de binnenzijde van een hellend dak?

Ga je de binnenzijde van een hellend dak renoveren, dan moet je een keuze maken voor de isolatie. Waar moet je precies rekening mee houden? Wij zetten het voor je op een rij.


Het Bouwbesluit kent 2 soorten renovaties: ingrijpende en niet-ingrijpende. Blijven bij een renovatie aan de binnenzijde van een hellend dak de gordingen en het dakbeschot ongewijzigd, dan is dit een niet-ingrijpende renovatie. Je hoeft dan niet te voldoen aan de eisen die gelden voor nieuwbouw.

 
Rc 2.0 of 6.0
Voor het te renoveren bouwdeel geldt de Rc-waarde van het eerder verkregen niveau (de eerdere bouwvergunning), maar minimaal Rc 2.0 voor het dak. Wordt een bestaande woning aangepast doordat er bijvoorbeeld een dakkapel wordt geplaatst – of als de woning vergroot wordt – dan gelden de nieuwbouwregels en dat betekent Rc 6.0 voor het dak.


Wat is Rc-waarde?
Een Rc-waarde is de warmteweerstand van de hele constructie. De Rc-waarde geeft het isolerend vermogen van de hele constructie aan, dus het dak + het isolatiemateriaal etc. Hoe hoger het getal, hoe meer warmte wordt tegengehouden.
Bij daken wordt de isolatielaag onderbroken door de houten sporen of de gordingen. Het hout heeft een andere, lagere R-waarde dan de isolatielaag. Het houtpercentage bepaalt de uiteindelijke Rc-waarde. Om dus de uiteindelijke bepaalde Rc te behalen, moet je een isolatie nemen met een ca. 15% hogere Rd-waarde. Een veel gemaakte fout is dat de Rd-waarde als Rc wordt weggezet. Voor de Rc-waarden maken we gebruik van de gecontroleerde kwaliteitsverklaringen van ISSO 82.1 en 75.1
 
 
Welke isolatie?
De functie van de zolder, de eindafwerking, brandwerendheid, geluidsisolatie en de te behalen isolatiewaarde bepalen de uiteindelijke keuze voor het soort isolatie: steenwol, glaswol, PIR, resolschuim, EPS, XPS, vlaswol of een meerlaagse reflexiefolie. De maximale Rc-waarde wordt bepaald door de hoogte van de gording en de keuze van het isolatiemateriaal. Het doel van de isolatie bepaal je zelf, in overleg met de opdrachtgever.
 
 
Maar eerst: staat van het dak
Kijk voordat je isolatie kiest eerst naar de staat van het dak. Is het huidige dak damp-open of damp-dicht? Tot de jaren 60 werd een dakbeschot gemaakt van alleen vuren delen, dampopen. In de jaren erna werd het dakbeschot vaak bekleed met teerpapier, de eerste folies of dunne isolatiematerialen, soms dampdicht. Je moet dus onder de pannen kijken of er al een materiaal op het dakbeschot is aangebracht. Ook de binnenzijde kan door diverse verf- of latexlagen behoorlijk dampdicht zijn. De situatie dampopen of dampdicht bepaalt mede de isolatie en of de toepassing van een dampremmende laag.
 
 
Dampdicht
Bij een dampdichte constructie wordt een isolatie met een aluminium laag toegepast of er wordt een dampremmende laag achter de toplaag aangebracht.

Dampremmende folies:
             Een met PP-wapening versterkte, transparante PE-folie voor toepassing als dampremmende laag aan de binnenzijde van geïsoleerde dak- en gevelconstructies. De folie is voorzien van een rode
             bedrukking en overlaplijnen.
             Dikte 0,25
             Sd-waarde (EN 1931): ong. 50 m
             Toe te passen bij een dampopen dakbeschot.
 
             Dampremmer die zich aanpast aan de omstandigheden. Isover Vario KM Duplex UV folie heeft een dubbele functie: een dampremmende en een drogende functie. De klimaatfolie werkt als een
             ‘ademende’ huid en past zijn structuur aan op de luchtvochtigheid in huis van dat moment. Hierdoor kan Isover Vario KM Duplex UV folie extra bescherming bieden aan houten constructies in gevallen
             van onvoorziene vochtopname in de constructie.
             Toe te passen bij een dampdicht dakbeschot.
 
Wat is luchtdicht bouwen?
Kieren en naden veroorzaken ongewenste luchtlekkage. Ook daarom is luchtdicht bouwen van belang. Luchtdicht bouwen is het dichten van ongewenste kieren en het tegengaan van onbewuste luchtstromen. Ventilatie daarentegen is van belang, maar dit gaat over bewuste luchtstromen. Deze ventilatie wordt geregeld door de installatie die in de woning geplaatst gaat worden. Luchtdicht bouwen focust op het verhinderen van de in- en ex-filtratie.
Luchtdichtheid achter de warme zijde van de gevelconstructie is noodzakelijk om de koude of vochtige buitenlucht niet in contact te laten komen met de warme en droge lucht die in een gebouw aanwezig zijn. Luchtdicht bouwen voorkomt hinderlijke luchtstromen, condensatie en draagt bij aan de akoestische isolatie van een gebouw.

Dampremmende folies worden onderling en aan de aanliggende bouwdelen met tape afgedicht:
             Universele kleefband voor verkleven van  folieoverlappingen en herstellen van kleine scheuren.

         2. Isover Vario tape (152510)
             Kleefband voor het luchtdicht afplakken van naden tussen de Isover foliebanen.

         3. Delta Flexx-Band F100 (328288)
             Rekbare kleef- en afdichtingsband voor aansluiting van folie en doorvoeren, binnen en buiten. Ook geschikt voor het afdichten rond doorvoeren van de dampremmende folies, zoals schoorstenen,
             ontluchtingsbuizen en het afdichten bij balken, aansluithoeken enz.
 
 
Hout onder het dakbeschot
Na het dakbeschot kijken we naar het aanwezige hout onder het dakbeschot:
Is het een kap met sporen of gordingen? Sporen lopen verticaal, van de nok naar de goot en gordingen horizontaal, van bouwmuur naar bouwmuur.
 
 
Sporenkap ongeïsoleerd
Als de sporen om de 60 cm zitten, is de RockRoof Sidefix Plus van Rockwool een logische keus.
Dit is een volledig omhulde steenwoldeken, aan 1 zijde voorzien van een dampremmend en luchtdicht alulaminaat, aan de andere zijde voorzien van een dampopen papier. De deken is in de lengterichting voorzien van draadversterkte hechtranden. Bij een dikte van 100mm voldoe je aan de minimale eis van Rc 2.0.
 
 
Gordingenkap ongeïsoleerd
De tussenruime tussen de gordingen kan enige sturing geven in het te kiezen isolatiemateriaal. De praktijk leert dat hier meestal een minerale wol wordt toegepast, voor thermisch, akoestisch en brandveilig isoleren. Daar waar er weinig ruimte is en een hoge isolerende waarde gewenst is, wordt er vaak gekozen voor PIR of Resolschuim.
 
Goede isolatie betekent dat de isolatie aaneengesloten wordt aangebracht. Voor de isolatie wordt hout of metal stud aangebracht om de toplaag aan te bevestigen, bijvoorbeeld gips- of gipsvezelplaten.
 
Speelt de verwerkingssnelheid een rol, dan zijn er diverse afgewerkte isolatiematerialen van diverse leveranciers verkrijgbaar. Vraag naar de mogelijkheden.


 
 
 
 




Complete zolderisolatiesystemen

Leverancier                                                Systeem naam
 
  

 F
aay                                                         PG Roofing                                                                     

                    Faay

 
IsoBouw                                                   SlimFix Deco                                                                    

                    IssoBouw



Isover                                                       Sonestrong Pro  
                                                                  Sonestrong Project
                                                                    Amarillo                                                  
 
                 Isover


Isovlas                                                      Reno Interieur
                                                                  Reno Interieur TG Elegant  

                       Isovlas


Kingspan                                                   IsoEasy Pro
                                                                  IsoEasy Pro XL

                Kingspan
 
 
 

 Kingsplan Unidek                                     Reno Fast
 



 Kingsplan Unidek

 
Reflex isolatiefolie                                   PIF Iso Fast

                           PIF Isolatie

 
 
 
 

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen